1. yle.fi
  2. Uutiset

Savonlinnan kouluverkkoon isot leikkaukset – oppilaat vähenevät 300:lla vuoteen 2022 mennessä

Lapsia ei synny ja Savonlinnasta muutetaan pois. Jo muutaman vuoden kuluttua yhteen paikkaan siirretään luultavasti ainakin Punkaharjun koulu Punkasalmen taajamassa.

Savonlinna
Punkaharjun koulu
Punkaharjun koulun paikan tulevaisuus on avoin. Tanja Perkkiö / Yle

Savonlinnassa on päätetty osallistaa ihmiset kipeään päätöksentekoon kutsumalla kuntalaisia kuulemaan talouden madonlukuja.

Yhdellekään keskiviikkoiltana Punkaharjun koululle saapuneelle ei jäänyt epäselväksi, että jo tällä valtuustokaudella tullaan Savonlinnan alueella näkemään melkoinen kouluverkon myllerrys, kun oppilasmäärä putoaa muutamassa vuodessa sadoilla. Tarvitaan yhteistä tekemistä ja miettimistä. Lukio Punkaharjulta lakkautettiin, asetelma ei ole paras mahdollinen.

Punkaharjulla säilyy koulu, mutta missä, se ei ole vielä selvää. Alakoululle eilen saapuneet olivat lähes yhtä mieltä siitä, että yläasteen ja lakkautetun lukion rakennus joutaa tyhjäksi ja uusia koulutiloja voisi sijoittaa Punkaharjun alakoulun yhteyteen.

Vs. sivistysjohtaja Tuija Kauppinen esitteli kustannuspuolelta faktoja ja lukuja.

- Samankokoisissa kunnissa kuin Savonlinna koulukustannukset ovat noin 8500 euroa oppilasta kohti, Savonlinnassa summa on 9100 euroa, Punkaharjun koululla 9600 euroa. Punkaharjun koululaisista 69% on kulkee koulukyydillä, summaili Kauppinen.

Meillä pitää olla kouluja joka puolella kuntaa

vs. sivistysjohtaja Tuija Kauppinen, Savonlinna

Savonlinnalla on iso maa-alue, joten koulukuljetuksista tulee isot kustannukset. Moni olisikin halunnut kuulla mitä kustannukset olisivat ilman kuljetuskuluja, mutta sellaista tietoa ei ollut. Tuija Kauppinen kuitenkin lohdutti kouluista huolissaan olevia.

– Meillä pitää olla kouluja joka puolella kuntaa, hän totesi.

Sivistyslautakunta esittää ensi viikon valtuustolle, että Savonlinnaan perustetaan koulu- ja varhaiskasvatuspalveluverkkotyöryhmä. Sen on tarkoitus pohtia kouluratkaisuja, ottaen huomioon niin kiinteistöt, oppilasennusteet, kustannukset kuin lapsivaikutuksetkin. Päätöksiäkin tarvitaan melko pian, sillä toiveena on toteuttaa työryhmän saavutuksia vuodesta 2019 eteenpäin.

Tuija Kauppinen
Vs. sivistysjohtajan Tuija Kauppisen pylväsdiagrammeissa oli laskeva trendi. Tanja Perkkiö / Yle

Kahden lapsen isä Thomas Hoyer tulkitsi tämän, että Punkaharjun taajamassa on jo tuolloin yksi yhtenäiskoulu. Hän oli tyytyväinen, että koulukyydissä eri-ikäiset koululaiset ovat jo tutustuneet toisiinsa ja tulevat kavereiksi.

Yhtenäiskouluajatukselle oltiin pitkälti sopeuduttu ainakin keskusteluillan osallistujien keskuudessa.

– Kunhan se on vain tämä meidän luonnonläheinen alakoulun alue, kuului lähes jokaisesta suusta.

Punkaharjun koulun kesällä aloittanut uusi rehtori Saila Heikkinen kehui alustuksessaan vuolaasti alakoulua ympäristöineen ja ilmapiireineen, mutta sanoi, että hänellä ole kantaa koulun sijainnista.

– Toivon, että siihen tehdään viisas ja kauaskantoinen päätös. Samassa paikassa koulu toisi enemmän etuja kuin nyt. Mutta voihan se paikka olla vielä joku kolmaskin sijainti, hän yllätti.

Savonlinnassa on varauduttu siihen, että Punkaharjun koulumuutokset ja investoinnit vaativat 5-6 miljoonaa euroa. Kiinteistöjohtaja Jukka Oikari korosti, ettei koulujen suhteen olla pakkoraossa.

Samassa paikassa koulu toisi enemmän etuja kuin nyt.

Punkaharjun kahdessa paikassa toimivan koulun rehtori Saila Heikkinen

– Kummankaan koulun osalta ei ole ajolähtöä kiinteistön kunnon suhteen. Jotain pientä remonttia pitää tehdä, mutta tällä hetkellä näyttää, että useita vuosia voidaan käydä ilman huolta koulua kummassakin koulussa.

Tosin Punkaharjun yläasteen yhteydessä olevassa päiväkodissa on juuri nyt sisäilmaremontti ja osa lapsista joutuu sieltä vuoden loppuun saakka tilapäisevakkoon.

Lue seuraavaksi