1. yle.fi
  2. Uutiset

Aluehallinnon lähde: Katalonia voi julistautua virallisesti itsenäiseksi, jos Espanja peruu alueellisen itsemääräämisoikeuden

Espanjan poliittisessa kriisissä täyttyy tänään torstaina jälleen yksi määräaika.

Katalonia
Mielenosoitus.
Antti Kuronen / Yle

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont on kertonut puoluetapaamisessa, että hän suunnittelee Katalonian julistamista virallisesti itsenäiseksi, jos Espanja aloittaa alueen autonomian perumisen, kertoi Katalonian aluehallituksen lähde keskiviikkona uutistoimisto Reutersille.

Espanjan hallitus on uhannut peruuttaa Katalonian itsehallinnon, jos Katalonia ei vedä itsenäistymisaikeitaan takaisin viimeistään tänään torstaina ennen kello 11:tä.

Katalonian aluejohtaja Puigdemont antoi viime viikolla monitulkintaisen itsenäisyysjulistuksen, joka kärjisti Katalonian ja Espanjan välejä entisestään.

Espanjan hallitus kehotti Kataloniaa tämän jälkeen selventämään, onko Katalonia julistautunut itsenäiseksi vai ei. Katalonia toimitti Espanjalle muutamaa päivää myöhemmin kirjeen, jossa ei suoraan vastattu kysymykseen.

Katalonian aluehallinnon ja Espanjan keskushallituksen välit olivat kireät jo aiemminkin, mutta täysimittainen poliittinen kriisi alkoi lokakuun 1. päivänä pidetystä Katalonian itsenäisyyskansanäänestyksestä.

Espanjan perustuslakituomioistuin oli julistanut äänestyksen laittomaksi ja keskushallinto pyrki estämään sen, mutta äänestys pidettiin siitä huolimatta. Espanjalaisten poliisien väkivaltaiset otteet äänestyspäivänä herättivät laajaa paheksuntaa niin paikan päällä kuin myös kansainvälisesti.

Lisää aiheesta:

Espanjan hallitus: Katalonialla on torstaihin asti aikaa perua itsenäisyysaikeet

Katalonian johtaja venkoilee yhä – Ei anna selvää vastausta Espanjalle itsenäisyysjulistuksesta

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi