1. yle.fi
  2. Uutiset

Euroopan epäilevät tuomaat Tšekissä torjuvat niin euron kuin maahanmuutonkin: "Pärjäämme omillamme"

Tšekkiläiset hyötyvät sisämarkkinoista, mutta suhtautuvat silti epäluuloisesti Euroopan unioniin.

Yle maailmalla: Bryssel
Tšekkiläisen SPD-puolueen puheenjohtaja Tomio Okamura vastustaa maahanmuuttoa ja Tšekin EU-jäsenyyttä.
Tšekkiläisen SPD-puolueen puheenjohtaja Tomio Okamura vastustaa maahanmuuttoa ja Tšekin EU-jäsenyyttä.Martin Divisek / EPA

*MLADÁ BOLESLAV / PRAHA *Jättimäisen tehtaan portista ajaa ulos autonkuljetusauto toisensa jälkeen. Kyydissä on Škoda-henkilöautoja, Tšekin tasavallan tärkeimpiä vientituotteita. Niitä meni viime vuonna kaupaksi 663 230 kappaletta Euroopassa.

Tehtaan työntekijöiden voisi luulla olevan tyytyväisiä EU:hun, jonka sisämarkkinat takaavat, että tehtaalle on helppo tuoda osia ja sieltä on helppo viedä autoja myyntiin mihin tahansa jäsenmaahan.

– Me voisimme pärjätä omillammekin, ja olla itsenäisiä. Minä kannatan EU:sta eroamista, sanoo kuitenkin maalaamossa työskentelevä Radek Jíra, 40, portilla työvuoronsa päätteeksi.

Hänen mukaansa EU antaa tšekeille vain käskyjä ja määräyksiä.

– No on siitä ehkä se hyöty, että nämä autot liikkuvat paremmin ulkomaille, Jíra myöntää.

– En pidä siitä, että EU puuttuu tšekkien omiin asioihin. Enkä halua euroa, sanoo tehtaalla työskentelevä Radka Rybářová, 36. Hän ei kuitenkaan jättäisi unionia.

Radek Jíra työskentelee Skoda-autotehtaan maalaamossa.
Radek Jíra työskentelee Skoda-autotehtaan maalaamossa.Jeroen Mortier / YLE

Pieni otos autotehtaan työntekijöistä vahvistaa tilastojen kertomaa: Tšëkit ovat EU-skeptistä kansaa. Syksyllä 2016 tehdyn Eurobarometri-kyselyn mukaan 41 prosenttia tšekeistä oli sitä mieltä, että maan tulevaisuus olisi parempi EU:n ulkopuolella.

Viime kesänä 23 prosenttia kansalaisista oli halukkaita lähtemään unionista kokonaan. Puolassa ja Unkarissa näin vastasi vain viisi prosenttia kansalaisista.

Yhteisvaluutta euron kannatus on tšekkien keskuudessa EU:n matalinta: Vain 20 prosenttia kansasta haluaisi siirtyä korunasta euroon, kun EU:n jättävistä briteistäkin 23 prosenttia on euron kannalla.

"Ei Junckerin tai Merkelin maa"

Tšekkiläisessä politiikassa on tilausta niin lievemmälle kuin vahvemmallekin EU-kritiikille.

Japanilais-tšekkiläinen Tomio Okamura edustaa jyrkempää laitaa. Hänen johtamansa Vapauden ja suoran demokratian puolue SPD ajaa Tšekin eroa EU:sta. Kyselyiden mukaan puolue voi saada kymmenisen prosenttia äänistä perjantaina ja lauantaina järjestettävissä parlamenttivaaleissa, tai ainakin ylittää helposti viiden prosentin äänikynnyksen.

– He haluavat päättää meidän sijaamme, kuka meidän maassamme saa asua. Tämä ei ole (Jean-Claude) Junckerin tai (Angela) Merkelin maa. Tämä on meidän maamme, Okamura perustelee.

Hän on suivaantunut EU-tuomioistuimen syyskuisesta päätöksestä, joka vahvisti että EU:ssa sovittu turvapaikanhakijoiden siirtojärjestely on laillinen. Tšekki on ottanut vastaan vain 12 turvapaikanhakijaa Kreikasta, kun sen kiintiö olisi ollut 2 691.

– Haluamme pitää Tšekin tasavallan sellaisena kuin se on, Okamura sanoo.

Pelko aseena

Okamura sanoo tuntevansa muita Euroopan äärioikeiston johtajia, kuten Hollannin Vapauspuolueen Geert Wildersin ja Ranskan Kansallisen rintaman Marine Le Penin. Wildersin tavoin hän vastustaa maahanmuuttoa etenkin islaminuskoisista maista.

– Okamura käyttää ihmisten pelkoa aseenaan, ja hän on erittäin taitava siinä, sanoo politiikan tutkija Jiří Pehe Prahan New York Universitysta.

Hänen mukaansa autotehtaan työntekijät voivat äänestää Okamuraa, koska he uskovat hänen pelotteluaan. Okamura lupaa, että maahan ei päästetä maahanmuuttajia, jotka voisivat viedä tšekeiltä työpaikat.

Hän ei tosin pysty lupausta pitämään, sillä on hyvin epätodennäköistä että Okamuran SPD pääsisi seuraavaan hallitukseen vaalien jälkeen. Muut puolueet eivät halua tehdä sen kanssa yhteistyötä. Kyselyiden mukaan vaalit voittaa liikemies Andrej Babišin johtama ANO-puolue.

Tšekin tasavallan vaalein ennakkosuosikki on liikemies ja miljardöödi Andrej Babiš.
Tšekin tasavallan vaalein ennakkosuosikki on liikemies ja miljardöödi Andrej Babiš.Martin Divisek / EPA

Babiš taas on Pehen mukaan Donald Trumpin kaltainen populisti, joka kampanjoi suhteellisen EU-kriittisellä asialistalla. Seuraavaksi pääministeriksi noussee joko Babiš tai joku muu saman puolueen edustaja, jos Babiš itse on estynyt korruptiotutkinnan takia.

Visegradin veto hiipuu

Oli seuraavan hallituksen kokoonpano mikä hyvänsä, sen on ratkaistava Tšekin tasavallan suunta EU:ssa: Tiivistyvän ytimen mukana eteenpäin, vai jättäytyminen ulkokehälle?

– Se johtaisi siihen, että Tšekki liukuisi periferiaan Unkarin ja Puolan kanssa. Sillä olisi vaikutuksia talouteen, politiikkaan ja turvallisuuteen. Kukaan ei tosin vielä tiedä, millaisia, Pehe sanoo.

Puolan, Unkarin, Slovakian ja Tšekin muodostama Visegrad-ryhmä on tähän asti ollut skeptisten tšekkien viiteryhmä esimerkiksi maahanmuuttoasioissa. Euromaa Slovakia on liikkumassa poispäin ryhmästä. Sen johto on ilmoittanut, että se haluaa olla ytimessä, jos EU:n yhdentyminen alkaa jakautua kahteen ryhmään.

Lue seuraavaksi