Poliitikot vaativat Trumpin hallinnolta toimia Myanmarin kriisissä

YK:n mukaan Myanmar ei ole täyttänyt kansainvälisiä velvoitteitaan.

Rohingyat
Rohingya-pakolaisia Bangladeshissa 17. syyskuuta 2017.
Rohingya-pakolaisia Bangladeshissa 17. syyskuuta.Abir Abdullah / EPA-EFE

Yhdysvalloissa yli 40 poliitikkoa vaatii presidentti Donald Trumpin hallinnolta pikaisia toimia Myanmarin rohingya-vähemmistön auttamiseksi.

Ulkoministerin Rex Tillersonille lähetetyssä kirjeessä sekä republikaanien että demokraattien kongressiedustajat vaativat pakotteita Myanmaria vastaan ja toimenpiteitä ahdingossa olevien suojelemiseksi.

Myanmarissa yli puoli miljoonaa rohingya-muslimia on joutunut pakenemaan kodeistaan Bangladeshiin elokuun lopun jälkeen, kun sotilaat ovat polttaneet heidän kylänsä.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan maassa on tapahtunut järjestelmällisiä ihmisoikeusrikkomuksia.

Ulkoministeri Rex Tillerson sanoi keskiviikkona, että Yhdysvallat pitää Myanmarin armeijaa vastuullisena rohingya-vähemmistöä koskettavassa kriisissä.

– Olemme erittäin huolissamme siitä, mitä rohingya-vähemmistölle tapahtuu, Tillerson sanoi.

YK: Myanmarin hallitus ei ole täyttänyt kansainvälisiä velvoitteitaan

YK:n mukaan Myanmarin hallitus ei ole täyttänyt kansainvälisiä velvoitteitaan ja suojellut rohingya-muslimeja julmuuksilta.

YK:n kahden erityisneuvonantajan Adama Diengin ja Ivan Simonovicin mukaan myös kansainvälinen vastaus kriisiin oli epäonnistunut.

– Meiltä ja monilta muilta viranomaisilta tulleista varoituksista huolimatta Myanmarin hallitus ei ole täyttänyt kansainvälisen oikeuden mukaisia velvoitteitaan ja ensisijaista vastuuta suojelusta, he toteavat.

YK:n turvallisuusneuvosto on pyytänyt Myanmaria lopettamaan sotilasoperaatiot Bangladeshiin rajoittuvassa sijaitsevassa Rakhinen osavaltiossa, sallimaan avustustyöntekijöille pääsyn alueelle ja rohingya-pakolaisten paluun takaisin kotimaahansa.

Neuvosto ei kuitenkaan ole asettanut pakotteita, koska Kiina ja Venäjä pysyvinä jäsenmaina ovat vastustaneet niitä.

Lähteet: Reuters, AFP