Hyppää sisältöön

Kuinka ottaa seksuaalinen häirintä puheeksi? – "Olet muuten hyvä tyyppi, mutta mieti..."

Sexpo-säätiön toiminnanjohtaja pitää kasvatusta olennaisena keinona häirinnän torjuntaan. Häpeän tunne haittaa vaikeuksien käsittelyä.

Ylen aamu-tv: Nuorten seksuaalikasvatus ja seksuaalinen häirintä
Ylen aamu-tv: Nuorten seksuaalikasvatus ja seksuaalinen häirintä

Seksuaalisesta häirinnästä ja ahdistelusta on käyty viime päivinä kiivasta keskustelua sosiaalisessa mediassa alkaneen Me too -kampanjan siivittämänä. Yle kertoi toissapäivänä kuinka kampanja täytti somen.

Sexpo-säätiön toiminnanjohtaja Tommi Paalanen pitää kampanjaa hyvänä asiana, sillä se saa ilmiön yleisyyden näkyväksi.

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Paalanen piti seksuaali- ja mediakasvatusta olennaisena keinona häirinnän torjumiseen.

– Voisi kutsua vanhentuneella nimellä jonkinlaiseksi tapakasvatukseksi sitä, kuinka kohdata ihmisiä, miten ratkaistaan ongelmia ja konfliktitilanteita ilman, että ne johtavat suurempiin ongelmiin. Seksuaalisuuteen liittyy tunteita, joita on hankala ilmaista, Paalanen totesi.

Hän viittasi vanhaan sananlaskuun "rakkaudesta se hevonenkin potkii" todetessaan, kuinka tunteet voivat tulla esille aggressiivisellakin tavalla, jos niitä ei osaa muulla tavoin ilmaista.

Keihäänheittoa vai kohtaamisen opetusta

Paalanen kuvaili Suomen koulujen seksuaalikasvatuksen olevan maailman mittakaavassa huippuluokkaa, mutta kotimaan sisällä vertailtaessa erojen olevan suuria.

– Siellä täällä on erittäin hienoja opettajia, mutta valtaosassa kouluja tilanne on retuperällä opettajien ajan ja koulutuksen puutteen takia.

Paalanen otti humoristisen vertauksen siihen, kuinka kouluissa heitetään enemmän keihästä kuin koulutetaan ihmisiä kohtaamaan toisiaan, vaikka sitä voi miettiä, kummalla näistä taidoista on arkipäivässä enemmän tarvetta.

Hän viittasi lasten ja nuorten kokeilevan usein rajojaan tälläkin saralla, ja näiden tarvitsevan ohjausta kunnioittavaan kohtaamiseen.

– Poikien kulttuuri on usein aika suoraviivaista, heitä seksi kiinnostaa toimintana. Kosketuksen, yhteyden ja hellyyden tunteiden käsittely tulee jälkijunassa, kun karkeasti yleistäen tytöillä taas romanttiset näkemykset ovat yleisempiä.

Omissa ryhmissään toisista poikkeavat, vähemmistöihin kuuluvat nuoret kohtaavat Paalasen mukaan kaikkein eniten häiritseviä lähestymisiä.

Ongelmat suoraan ja rakentavasti puheeksi

Seksuaalisuudesta puhuttaessa aiheen yllä leijuu usein häpeän tunnetta.

– Häpeän tunne voi olla usein esteenä häirintään puuttumiseen ja siitä sanomiseen. Myös tekijän näkökulmasta häpeä voi olla yksi este, ettei pysty sanoittamaan nätisti asiaansa, vaan valitaan aggressiivisempi tapa, kun ei ole keinoja toimia paremmin.

Paalanen kertoi suosittelevansa aikuisille puhumaan suoraan häirinnästä ja epäasiallisesta käytöksestä, ja todella huonon käytöksen tapauksissa suoraan estämään toiminta.

– Harmaalla alueella oltaessa voi ottaa asian suoraan puheeksi ja vaikka kertoa, että olet muuten hyvä tyyppi, mutta mieti tätä: moni on sanonut että lähestyt ikävällä tavalla, etkä ehkä halua olla se tyyppi josta puhutaan häirikkönä tai saalistajana, Paalanen suositteli.

Seksuaalinen häirintä voi olla esimerkiksi härskejä puheita ja vitsejä, vartaloa tai pukeutumista koskevia kysymyksiä tai huomautuksia tai seksuaalisesti värittyneitä viestejä.

Lisää aiheesta viime päiviltä

#MeToo-kampanja nosti piilotetut muistot pintaan – Puhelin soi useammin raiskauskriisikeskuksessa

Ennen #metoo -kampanjaa oli jo suomalainen someilmiö – #lääppijä-kampanjan aloittaja: "Argh! Eikö mikään muutu!"

Tiessalo: Kun tissistä kuului ”tööt-tööt” ja muita kauhukertomuksia Me Too -kampanjaan

Syrjinnän asiantuntija: Paljon seksuaalista häirintää jää tilastoimatta

Me too -kampanja täytti somen – Seksuaalinen häirintä näkyy karuina lukuina jo koululaisten kyselyissä