Tutkimus: Sinitiainen ei aina matki syntymäpesänsä sisustustyyliä, jos ympäristö muuta vaatii

Turun yliopiston tutkimuksessa ilmeni, että sinitiaisten pesänrakennuskäyttäytyminen on perinnöllistä, mutta vähemmän kuin on aiemmin oletettu.

Luonto ja ympäristö
Sinitiainen pörhistelee kovassa pakkasessa.
Ismo Pekkarinen / AOP

Turun yliopiston kymmenvuotisessa tutkimuksessa on selvitetty sinitiaisen pesänrakennusta ja sen perinnöllisyyttä. Tutkimus on ensimmäisiä yrityksiä selvittää lintujen lintujen pesänrakennuskäyttäytymisen perinnöllisyyttä.

Tutkimuksessa ilmeni, että sinitiaisten pesänrakennuskäyttäytyminen on perinnöllistä, mutta vähemmän kuin on oletettu.

Sinitiaisten pesät ovat vuodesta toiseen hyvin samanlaisia. Materiaalivalinnatkit toistuvat. Osa sinitiaisista vuoraa pesänsä pelkästään hirvenkarvoilla, kun taas toiset yksilöt lisäävät pesään muiden lajien höyheniä ja sulkia, jolloin lopputuloksena on muhkea ja näyttävä pesä.

– Jälkeläisten pesät muistuttavat emojensa pesiä. Silti perinnöllisyys on melko rajallista. Suurin osa pesien monimuotoisuudesta on selitettävissä ympäristön tai muiden olosuhteiden vaihtelulla pesänrakennuksen aikaan, kertoo tohtorikoulutettava Pauliina Järvinen.

Pesänrakennuksen on oletettu olevan perinnöllistä

Matala perinnöllisyysaste on tutkijoiden mukaan yllättävä tulos, sillä pesänrakennuksen on tyypillisesti oletettu olevan perinnöllistä ja siten luonnonvalinnan muokattavissa.

Pauliina Järvisen mukaan sinitiaisyksilöt rakentavat usein saman korkuisia pesiä. Höyhenpitoisuuskin pysyy samana, eli linnut ovat melko uskollisia omalle rakennustyylilleen.

– Perinnöllisyyttä merkittävämpi tekijä on tulosten mukaan kuitenkin ympäristö, sillä spatiaalinen eli pesäpönttöjen välinen sekä vuosittainen vaihtelu on tulostemme mukaan erittäin merkitsevää ja selittää noin kaksi kertaa enemmän vaihtelusta kuin perinnöllisyys pesäkoon tapauksessa.

Jälkeläisten pesät muistuttavat emojensa pesiä. Silti perinnöllisyys on melko rajallista. Suurin osa pesien monimuotoisuudesta on selitettävissä ympäristön tai muiden olosuhteiden vaihtelulla pesänrakennuksen aikaan.

Pauliina Järvinen

Järvisen mukaan tämän voitaneen tulkita niin, että sinitiaisilla on oma rakennustyylinsä. Ne säilyttävät läpi elämän tyylinsä, joka on tietyssä määrin myös perinnöllistä. Linnut kuitenkin mukautuvat pesänrakennuksessa ympäristön vuosittaiseen vaihteluun.

– Jos ympäristö muuttuu suuresti lyhyessä ajassa, kehitys on kuitenkin evoluution myötä melko rajallista. Silloin saatetaan koetella sinitiaisten joustavuutta pesänrakennuksessa, Järvinen sanoo.

Tutkimuksesta on julkaistu artikkeli The Royal Societyn Biology Letters -lehdessä. Siinä eritellyt tutkimustulokset tuovat tietoa pesänrakennuksen perimmäisistä tekijöistä. Tutkijoiden mukaan niitä on mahdollista soveltaa muihin pesiä rakentaviin lajeihin kaloista nisäkkäisiin.