Uusi-Seelanti sai "naispuolisen Trudeaun tai Macronin" – Jacinda-mania siivitti Ardernin pääministeriksi

37-vuotias Jacinda Ardern on Uuden-Seelannin nuorin pääministeri yli 160 vuoteen.

Uusi-Seelanti
Jacinda Ardern
Jacinda ArdernMarty Melville / AFP

Työväenpuolueensa kannatuksen rajuun nousuun kääntänyt Jacinda Ardern nousee Uuden-Seelannin pääministeriksi.

37-vuotias Ardern on Uuden-Seelannin kolmas naispääministeri ja nuorin pääministeri sitten vuoden 1856. Tuolloin maan pääministerinä aloitti vain hitusen nuorempi Edward Stafford. (siirryt toiseen palveluun)

Ardern nousi työväenpuolueen johtoon elokuussa, jolloin puolueen kannatus oli alimmillaan 20 vuoteen, 23 prosenttia. Syyskuun vaaleissa puolue otti kakkossijan 35,8 prosentin ääniosuudella. Edellisen pääministerin Bill Englishin konservatiivinen kansanpuolue sai parlamenttiin kaksi paikkaa enemmän, mutta jää nyt hallituksen ulkopuolelle.

Työväenpuolue on sopinut hallituksesta populistisen Uusi-Seelanti ensin -puolueen kanssa. Vihreät ovat luvanneet tukea hallitusta lähtemättä siihen kuitenkaan mukaan.

"Jacinda-mania"

Ardern ei ollut kovinkaan tunnettu politiikan piirien ulkopuolella, kun hänestä tuli elokuun alussa työväenpuolueen puheenjohtaja. Hän nousi kuitenkin nopeasti kansan suosioon ja pelasti puolueensa vaaleissa uhanneelta murskatappiolta.

Väkijoukot kohtelivat Ardernia kuin rocktähteä tämän vieraillessa ostoskeskuksissa ja yliopistoissa. Ardernia kuvataan karismaattiseksi ja helposti lähestyttäväksi.

Tarkkailijat ovat verranneet häntä Kanadan pääministeriin Justin Trudeauhun ja Ranskan presidenttiin Emmanuel Macroniin, jotka kumpikin nousivat valtaan suuren henkilökohtaisen kansansuosion saattelemina.

Ardern on kertonut yllättyneensä suosiostaan. Hän uskoo, että taustalla on ihmisten toive muutoksesta. Ardern on ollut suosittu etenkin nuorten keskuudessa.

Hän on luvannut panostaa kohtuuhintaiseen asumiseen, koulutukseen, ympäristönsuojeluun ja terveydenhuoltoon. Hän haluaa myös rajoittaa maahanmuuttoa.

Wall Street Journal -lehti tviittasikin syyskuussa, että Ardern on kuin Justin Trudeau – paitsi maahanmuuton suhteen ennemminkin kuin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Ardern tyrmäsi väitteen vääränä ja loukkaavana, Stuff-uutissivusto sanoo (siirryt toiseen palveluun).

Poliisin tytär Pohjoissaarelta

Ardern on poliisin tytär Morrinsvillestä Uuden-Seelannin Pohjoissaarelta. Hän sanoo siellä näkemänsä köyhyyden muokanneen mielipiteitään. Alun perin Ardern oli mormoni, mutta jätti kirkon vastalauseena sen suhtautumiselle homoseksuaalisuuteen.

Hän opiskeli viestintää ja on työskennellyt sekä Uuden-Seelannin pääministerin Helen Clarkin toimistossa että Britannian Tony Blairin hallituksen neuvonantajana.

Twitterissä Helen Clark onnittelee entistä alaistaan valinnasta maan kolmanneksi naispääministeriksi ja sanoo: historiallisia aikoja.

Vuonna 2008 Ardern valittiin parlamenttiin ja tämän vuoden maaliskuussa hänestä tuli työväenpuolueen varapuheenjohtaja.

Hänen avomiehensä on tv-juontaja Clarke Gayford (siirryt toiseen palveluun). Vaalikampanjan aikana nousi kohu, kun Ardernia tentattiin hänen lapsentekoaikeistaan.

Lue myös:

Pieni populistipuolue nousi vaa'ankieliasemaan Uudessa-Seelannissa

Uuden-Seelannin uutta oppositiojohtajaa tentattiin vauva-aikeista – Miesjuontaja sai kuulla kunniansa

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset