1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekoäly

Googlen tutkimusryhmä kertoo luoneensa tekoälyn, joka oppi itsekseen go-pelin mestariksi – "Se pystyy luomaan tietoa itse"

Tekoäly kehittyi kolmessa päivässä surkeasta pelaajasta yli-inhimillisen taitavaksi.

tekoäly
Mies ottaa valokuvaa go-pelilaudasta, jolla on mustia ja valkoisia nappuloita.
Go-pelilaudalla näkyy Googlen AlphaGo-tekoälyn ja kiinalaisen Ken Jien ottelun pelitilanne. Jie pelasi AlphaGota vastaan toukokuussa Kiinan Wuzhenissa. Wu Hong / EPA

Googlen omistama DeepMind-tutkimusyhtiö on esitellyt uuden tekoälyn, joka oppi go-lautapelin mestariksi pelaamalla itseään vastaan.

DeepMindin mukaan AlphaGo Zeroksi nimetty ohjelma voitti tekoälyn edellisen version AlphaGon otteluin 100–0 vain kolme päivää sen jälkeen, kun sille oli kerrottu go-pelin säännöt.

AlphaGo Zerolle ei annettu sääntöjen lisäksi mitään muuta tietoa pelistä. Aluksi tekoäly asetteli pelinappuloita laudalle sattumanvaraisesti ja pärjäsi surkeasti, mutta se oppi erittäin nopeasti ja käytti jo pian monimutkaisia, suurmestaritasoisia strategioita.

– Lähestymistapa on aiempia tehokkaampi, koska se ei käytä ihmisten tietoa tai asiantuntemusta millään tavalla. Olemme poistaneet ihmisen tietämyksen rajat ja se pystyy luomaan tietoa itse, johtava tutkija David Silver kertoi The Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Aiempi tekoäly oppi ihmisten peleistä

Jo DeepMindin aiempi tekoälyluomus AlphaGo voitti eteläkorealaisen go-suurmestarin Lee Sedolin vuonna 2015. AlphaGota tutkijat opettivat syöttämällä tietoa tuhansista go-mestarien pelaamista otteluista, mutta sillä kesti kuukausia päästä taitotasolle, jolla se voi otella ammattilaispelaajaa vastaan.

Go-lautapelin säännöt ovat yksinkertaisemmat kuin shakissa, mutta pelaajilla on useimmissa tilanteissa jopa 200 mahdollista siirtoa.

DeepMindin toimitusjohtaja Demis Hassabis sanoi BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun), että go-tekoälyn kehitys voi hyödyttää myös muiden alojen tieteellistä tutkimusta. Hänen mukaansa esimerkiksi lääkkeiden ja uusien materiaalien kehitys ovat kiinnostavia alueita.

Brittiläisen Sheffieldin yliopiston neurotieteen professori Eleni Vasilaki kertoi The Guardianille pitävänsä tutkijoiden saavutusta vaikuttavana. Mutta hän huomautti, että vaikka tietokoneet voittavat ihmiset monimutkaisissa laskelmissa, ne ovat kaukana ihmisten taidoista monissa muissa tehtävissä.

– Tekoäly epäonnistuu tehtävissä, jotka ovat ihmisille yllättävän helppoja. Katso vaikka, miten arkiset toimet kuten käveleminen, juokseminen ja pallon potkaiseminen sujuvat ihmistä muistuttavalta robotilta, Vasilaki sanoi The Guardianin mukaan.

AlphaGo Zero -tekoälyä kuvaillaan tarkemmin tiedelehti Naturessa (siirryt toiseen palveluun) julkaistussa artikkelissa ja DeepMindin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Lisää aiheesta:

Tekoälyn valvontaan kaivataan yhteisiä pelisääntöjä – teknologiajättien omavalvonta ei riitä

Lautapelissä supertähden voittaneen tekoälyn kehittäjä: Ensin kone oppi ihmiseltä, nyt ihminen koneelta

Tekoäly päihitti jälleen ihmisen – go-suurmestari hävisi kolme peliä peräkkäin

Lue seuraavaksi