Väyrysen paikalta putoava kansanedustaja: Haen töitä ja päivitän Kekkosen kirjan

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) aikoo viimeistellä kirjansa, jos hän putoaa eduskunnasta keväällä. Lisäksi hän kertoo ottavansa vastaan työtarjouksia.

politiikka
Mikko Kärnä
Mikko Kärnä.Kirsti Länsman / Yle

– Olen päivittämässä Kekkosen "Onko maallamme malttia vaurastua" nykypäivään, Kärnä kertoo.

Hänet tunnetaan ahkerasta tiedotteiden, twiittien ja muiden some-päivitysten tehtailustaan. Torstaiaamuna Kärnän Facebook-päivitys oli kaikkea muuta kuin innostunut: "Tukholman reissun ikävä tappio: puhelin. Hankittu tilalle: mahatauti. Ei ihan parhaalla mahdollisella tavalla siis mene."

Kärnän aamua tuskin paransi Paavo Väyrysen ilmoitus, jonka mukaan konkari palaa kotimaan politiikkaan eli käytännössä tulee Kärnän tilalle eduskuntaan ensi kevätkaudella, ellei tule valituksi presidentiksi. Kärnä on istunut eduskunnassa Paavo Väyrysen paikalla.

Koska mies ei vastaa Tukholmassa hävinneeseen puhelimeensa, haastattelu tehdään sähköpostitse. Haastattelussa Kärnä ei suostu myöntämään olevansa pettynyt.

– Väyrysen paluutahan on moni odottanut koko ajan. Katson positiivisella mielellä tulevaisuuteen, Kärnä muotoilee.

Euro- ja maakuntavaalit kiikarissa

Hän kertoo ottavansa vastaan töitä, jos kansanedustajan pesti loppuu ensi kevätkaudella.

– Otan myös vastaan työtarjouksia, sillä tekevän on tehtävä töitä.

Kärnä kertoi keskiviikkona harkitsevansa eurovaaliehdokkuutta. Aiemmin hän on ilmoittanut asettuvansa ehdolle myös maakuntavaaleissa, mikäli sellaiset järjestetään.

Seuraavista eduskuntavaaleista Kärnä ei vielä sano mitään. On kuitenkin todennäköistä, että komean äänipotin ensikertalaisena saanut mies lähtee ehdolle myös huhtikuun 2019 eduskuntavaaleissa. Kärnä sai vuoden 2015 eduskuntavaaleista 3203 ääntä ja nousi siis varakansanedustajaksi. Eduskunnan ovet aukesivat, kun Paavo Väyrynen ei ottanutkaan vastaan kansanedustajan paikkaansa vaan jatkoi Euroopan parlamentissa.

Kärnä on 36-vuotias entinen Enontekiön kunnanjohtaja ja rajavartioston upseeri. Hänen kotikuntansa on yhä Enontekiö, vaikka hän asuu perheineen nykyään Inarissa.