18-vuotiaan nuorukaisen epäillään levittäneen useita eri huumausaineita kymmenille nuorille Hämeenlinnan lähialueilla

Poliisin mukaan tapauksesta tekee poikkeuksellisen sen, että siihen on sotkeutunut suuri määrä alaikäisiä nuoria. Vanhemmille asian paljastuminen on ollut täysi yllätys.

lääkkeet ja päihteet
Hämeenlinnan uusi poliistalo Miekkalinna
Hämeenlinnan Miekkalinnassa on viime aikoina setvitty huumevyyhtiä, jossa nuorin tekijä on ollut 14-vuotias.Hannu Harhama / Yle

Hämeen poliisilaitoksella on tutkinnassa törkeä huumausainerikos.

Rikoksesta on epäiltynä 18-vuotias mies, joka on välittänyt ekstaasia, kannabista sekä amfetamiinia noin kahdellekymmenelle alaikäiselle nuorelle Hämeenlinnassa ja lähiseudulla.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että nuorin huumausaineita hankkinut oli tapahtumahetkellä 14-vuotias.

Hämeen poliisi pääsi huumevyyhtiin käsiksi, kun asia tuli vastaan normaalin liikennevalvonnan yhteydessä.

Huumeita välitettiin niin aikuisille kuin nuorillekin

Rikoksesta epäilty on käynyt kauppaa huumausaineilla verkossa, mutta myös kasvokkain. Hän myi kerrallaan lähinnä normaalin käyttöannoksen kokoisia eriä.

Alaikäisten lisäksi nuorukaisen epäillään myyneen huumausaineita noin kymmenelle täysi-ikäiselle.

Kauppaa on tehty viime syksystä lähtien Hämeenlinnassa ja sen lähiympäristössä.

Rikoskomisario Juha Pynttäri Hämeen poliisista sanoo, että tapauksesta tekee poikkeuksellisen se, että yhdessä ja samassa huumausaineisiin liittyvässä rikostutkinnassa esiintyy näin suuri määrä alaikäisiä nuoria.

– Kiloina ja grammoina tämä ei ole kovinkaan merkittävä tapaus, mutta sellaista huumausainerikostutkintaa meillä ei ole ollut, jossa olisi ollut kerralla näin suuri joukko nuoria henkilöitä.

Selvittelytyössä onkin ollut mukana poliisilaitoksen oma Ankkuritiimi, jossa on mukana sosiaalityöntekijöitä.

Nuorilla vajavaiset tiedot huumausaineiden lakipykälistä

Tutkinnan aikana tuli selvästi esiin se, että tapaukseen liittyneiden nuoren huumausaineiden käyttö oli monille lasten vanhemmille täysi yllätys.

Nuorilla ei poliisin mukaan ollut selvästikään tietoa huumausaineisiin liittyvistä lakipykälistä.

Monille olikin yllätys, että jo huumausaineiden hankkimisen yritys on rangaistavaa.

– Nämä nuoret ovat syyllistyneet huumausaineiden käyttörikokseen. Huomioiden ostomäärät, niin normaali seuraamus on sakkoja ja mahdollisesti syyttäjän puhuttelu.

Osa nuorista käyttäjistä ei myöskään tiennyt sitä, että jos kannabiksen vaikutuksena alaisena ajaa vaikka mopoa, niin silloin syyllistyy rattijuopumukseen ja huumausaineen käyttörikokseen.

– Tärkeintä on kuitenkin se, että aineiden käyttö tulee nyt vanhempien ja sosiaalitoimen tietoon. Näin varhaisessa vaiheessa käyttöön voidaan vielä puuttua ja vaikuttaa, toivoo rikoskomisario Juha Pynttäri.