Suomen ensimmäiselle kaupalliselle satelliittijärjestelmälle radiolupa

Luvan saanut Iceye kehittää pieniä satelliitteja, jotka ottavat tutkakuvaa maapallon pinnasta.

Satelliittiteknologia
Satelliitti avaruudessa.
ICEYE

Viestintävirasto kertoo myöntäneensä radioluvan Suomen ensimmäiselle kaupalliselle satelliittijärjestelmälle. Luvan sai Iceye Oy. Satelliittijärjestelmä koostuu kahdesta tutkasatelliitista sekä niiden maa-asemista, jotka sijaitsevat Etelämantereella ja Huippuvuorilla.

Tutkasatelliitit kuvaavat esimerkiksi arktisen alueen jäämassojen liikkeitä, mikä on tärkeää muun muassa alueella toimiville laivayhtiöille.Tutkasatelliiteilla voidaan ottaa kuvia myös pimeässä ja huonoissa sääolosuhteissa. Koska huono näkyvyys, pimeys, sade tai pilvet eivät rajoita tutkasatelliittien kuvaamista, voidaan niillä tarjota palvelua ympäri vuorokauden olosuhteista riippumatta, Viestintävirasto kertoo tiedotteessaan.

Järjestelmään on mahdollista lähivuosina lisätä satelliitteja, jolloin voidaan tarjota tutkakuvia mistä päin maapalloa tahansa ja vain tuntien viiveellä.

– On siis mahdollista, että tulevaisuudessa kuluttaja voisi ostaa tutkasatelliitin ottaman lähes reaaliaikaisen kuvan haluamastaan paikasta maapallolla, Viestintävirasto kuvailee tiedotteessaan.

Satelliitit voivat toimintansa luonteen vuoksi aiheuttaa radiohäiriöitä missä päin maailmaa tahansa, jos taajuuksien käytöstä ei ole sovittu.

Ennen radioluvan myöntämistä Viestintävirasto on Kansainvälisen televiestintäliiton ITU:n sääntöjen mukaisesti hakenut hyväksyntää Iceye Oy:n satelliittijärjestelmässä käytettäville radiotaajuuksille.

Yle kertoi elokuussa tarkemmin Iceyestä. Yhtiö kehittää pieniä satelliitteja, jotka ottavat tutkakuvaa maapallon pinnasta.

– Nyt alamme kehittää kaupallista toimintaamme, tuotteistamistamme ja myyntiämme. Ensimmäiset kolme satelliittia lähtevät vuoden kuluessa, kertoi Iceyen talousjohtaja Pekka Laurila Ylelle tuolloin.

*Lue myös *

Vakoilusatelliitti johdatti tutkijat Aleksanteri Suuren kadonneen viinikaupungin jäljille

Jättirahoituksen saanut suomalaisyhtiö lähettää taivaalle vuoden kuluessa kolme satelliittia

"Tavoitteena yli sadan miljoonan myynti" – avaruusteknologia tuo Suomeen isoa bisnestä