Hyppää sisältöön

Analyysi: EU käy hernepyssyllä venäläisten valeuutisten tykistöä vastaan

Mikään ei viittaa siihen, että EU-maat olisivat yhdessä valmiita panostamaan valeuutisten torjuntaan kunnolla, EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio arvioi.

**BRYSSEL **Suomi ja Ruotsi karkottavat maasta venäläisiä isoäitejä. Ruotsalaismies sai sakot pekonin syömisestä muslimien nähden. Marijuanan laillistaminen on ehtona sille, että EU voisi myöntää Armenialle viisumivapauden.

Venäläismediassa julkaistut esimerkit ovat peräisin EU:n East Stratcom -ryhmän kokoamasta tietokannasta, johon on koottu kahden vuoden aikana tuhansia tarkoitushakuisia valeuutisia ja niitä kumoavat tiedot. Twitterissä sillä on 30 000 seuraajaa.

**Noin tusinan asiantuntijan ryhmä **toimii osana EU:n 1 600 työntekijän ulkosuhdehallintoa Brysselissä, ja valeuutisten torjunta on vain osa sen toimintaa. Resurssit eivät riitä siihen, että virkamiehet siilaisivat itse internetin tarjontaa, vaan valeuutisten löytäminen perustuu vapaaehtoisten verkostoon.

Toimintaa on kritisoitu siitä, että sille on annettu liian niukasti voimavaroja. Joukko alan asiantuntijoita julkaisi keväällä avoimen kirjeen (siirryt toiseen palveluun) Federica Mogherinille, joka vastaa unionin ulkosuhteista.

He vaativat East Stratcom -ryhmälle lisää henkilökuntaa ja omaa budjettia. Nyt toiminta nojaa jäsenmaiden lähettämiin virkamiehiin, eikä siihen ole osoitettu rahaa suoraan EU-budjetista. Virkamiehiä ovat lähettäneet mm. Tšekki, Ruotsi ja Suomi.

**Lisärahojen perään ovat kyselleet **myös europarlamentaarikot kirjallisissa kysymyksissä komissiolle. Syyskuussa Mogherini vastasi puolalaismeppi Dariusz Rosatille, että ryhmän kokoa kasvatetaan lähiaikoina 14:ään virkamieheen.

Mogherini sanoi lokakuun alussa pitämässään puheessa (siirryt toiseen palveluun), että disinformaatioon vastaaminen on "välttämätöntä". Silti ei voi välttyä vaikutelmalta, että venäläisiin valeuutisiin vastaaminen ei ole hänen tärkeysjärjestyksensä kärjessä.

Ryhmä kun ei ollut hänen oma ideansa, vaan se perustettiin vuonna 2015 Eurooppa-neuvoston eli EU-maiden johtajien toiveesta. Tuolloin Venäjä oli ottanut haltuunsa Krimin niemimaan ja informaatiosota Ukrainan ympärillä kävi kuumana. Pietarin trollitehdas (siirryt toiseen palveluun) oli perustettu suoltamaan läntistä keskustelua sotkevaa huttua.

Sittemmin venäläisten tahojen on osoitettu sekaantuneen Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Valeuutisilla on pyritty vaikuttamaan vaaleihin myös Ranskassa ja Saksassa.

**EU-johtajat eivät kuitenkaan ole palanneet **asiaan maaliskuun 2015 jälkeen, jolloin he totesivat, että viestintätiimin perustaminen on "ensimmäinen askel" Venäjän disinformaation torjumisessa.

Parlamentissa ja joissakin jäsenmaissa olisi kyllä halukkuutta kasvattaa valeuutisten torjuntaan käytettäviä resursseja. Parlamentin viime vuoden yritys tosin kaatui jäsenmaiden vastustukseen.

Venäjän toimiin nähden EU:n panostukset ovatkin vähäisiä. Esimerkiksi tv-kanava RT toimii noin 250 miljoonan euron vuosibudjetilla.

East Stratcomilla ei ole resursseja eikä mandaattia oikoa aktiivisesti internetissä kiertäviä valeuutisia. Ryhmän työntekijöiden tehtäviin ei esimerkiksi kuulu osallistua sosiaalisen median keskusteluihin.

EU ei tietenkään ole Venäjä, eikä unionin toimintatapoihin kuulu palkata konttorillista nuorisoa suoltamaan EU-myönteisiä twiittejä. Sen tehtävä ei myöskään ole pyörittää Venäjän kaltaista julkisesti tuettua mediakoneistoa.

Ainoaa suoraa EU-tukea saavaa tv-kanavaa Euronewsiä on päinvastoin arvosteltu liian venäjämielisestä uutisoinnista Ukrainasta, jonka viranomaiset epäsivät siltä toimiluvan maassa.

.
.