Poliisi tutki kaksi yläkoulua huumekoirien kanssa Kotkassa – epäilee, että kouluissa käytetään ja välitetään huumeita

Molemmissa kouluissa aiotaan järjestää vanhempainiltoja, joissa asiaa tullaan käsittelemään.

päihteet
Nuoria koulun käytävällä.
Arkistokuva. Kuva ei liity tapaukseen.Yle

Karhulan ja Helilän yläkouluissa Kotkassa on poliisin mukaan herännyt huoli huumeidenkäytöstä ja -välityksestä koulupäivien aikana.

Poliisi teki keskiviikkona tarkastuksen molempiin kouluihin huumekoirien kanssa, mutta ei löytänyt viitteitä huumeista.

Poliisin mukaan tarkastuksesta lähti liikkeelle huhuja, joiden mukaan poliisi olisi löytänyt Helilän ja Karhulan kouluista huumausaineita ja teräaseita sekä ottanut molemmista kouluista kiinni useita henkilöitä. Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Tuomas Pöyhönen kumoaa huhut perättöminä.

– Emme löytäneet mitään laitonta. Poliisi jatkaa asian selvittelyä molempien koulujen kanssa. Selvitämme, mitä on tapahtunut.

Poliisi on tehnyt molempien koulujen kanssa yhteistyötä jo pitkään.

Moni oppilas voi huonosti

Karhulan koulun rehtori Hanna Saarinen ei pysty nimeämään mitään yksittäistä tapausta, jonka vuoksi huoli huumeidenkäytöstä on noussut. Huoli nuorista on jatkuvaa.

– Kyllähän Kotka näkyy aika vahvasti tällä hetkellä päihdeasioissa maanlaajuisestikin.

Saarisen mukaan nuorten huonovointisuus kuuluu nuorten puheissa. Monet nuoret ovat huolissaan toisistaan ja joissain tapauksissa myös itsestään.

Nuorten huolestuneisuus ei Saarisen mukaan liity suoranaisesti päihteidenkäyttöön.

– He kokevat, että voisi mennä paremminkin.

Helilän koulun apulaisrehtori Mari Aronen puhuu mieluummin päihteiden- kuin huumeidenkäytöstä.

– Olemme havainneet pahoinvointia nuorten keskuudessa ja tiedämme, että nuorten keskuudessa liikkuu päihteitä. Haluamme kehittää keinoja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Molemmissa kouluissa aiotaan järjestää vanhempainiltoja, joissa asiaa käsitellään. Suunnitteilla on kutsua tapahtumiin esimerkiksi nuorisotoimen ja seurakunnan työntekijöitä keskustelemaan aiheesta. Koulut aikovat järjestää oppilailleen poliisin pitämiä oppitunteja.

– Pyrimme antamaan ennaltaehkäisevää tietoa lapsille huumausaineiden vaaroista, Tuomas Pöyhönen sanoo.

Nuorisonohjaaja huolissaan

Kotkan kaupungin liikkuva nuorisonohjaaja Mikko Kiri on nuorten huumeidenkäytöstä huolissaan. Kirin mukaan nuorten keskuudessa liikkuu erityisesti kannabista. Kiri arvelee ilmiön johtuvan löystyneistä asenteista huumausaineita kohtaan.

– Kannabiksen käyttö on yleistynyt. Asennoituminen sitä kohtaan on löystynyt ihan muutamien vuosien aikana. Sitä pidetään viihdekäyttöön liittyvänä kevyenä aineena. Kannabista ja sen käyttöä näkyy paljon esimerkiksi amerikkalaisissa televisiosarjoissa. Siitä syntyy tietynlainen informaatiotulva.

Muitakin aineita liikkuu Kirin mukaan nuorten keskuudessa, mutta niiden saatavuus on huomattavasti vaikeampaa.

Osa nuorista käyttää aineita viihdetarkoituksessa, mutta osa saattaa Kirin mukaan tavoitella huumeiden avulla pakoa todellisuudesta.

– Nuorten lisääntynyt pahoinvointi voi näkyä siinä, että tarvitaan substansseja, jotka vievät jollakin tavalla muualle.

Nuorten huumeidenkäyttö on Kotkan nuorisotoimen tiedossa yleisellä tasolla. Yksittäisiä, huumeiden kanssa tekemisissä olevia henkilöitä ei ole Kirin tiedossa.

– Nuorten puheista ilmenee, että huumeita liikkuu. Asia saattaa tulla ilmi sivulauseessa, kun nuori kertoo kuulumisiaan.

Sekä Karhulan että Helilän koulut sijaitsevat Karhulan kaupunginosassa. Karhulaa ei Kirin mukaan kuitenkaan ole muusta Kotkasta poikkeava kaupunginosa nuorten huumeidenkäytön suhteen.

– Kevyiden huumausaineiden, kuten kannabiksen käyttö on yleistynyt. Sitä on todella helppo saada kotiviljelijöiden kautta. Uskon, että se on koko kaupungin ongelma.