Valokuvataiteilija Jaakko Heikkilä palkitaan työstään pohjoisten kansojen kuvaajana

Tornionjoella Kukkolankosken kuohujen äärellä asuva valokuvaaja Jaakko Heikkilä on sekä kotiseudun vaalija että maailmanmatkaaja. Taiteilija saa kulttuuristipendin työstään pohjoisella alueella.

valokuvaajat
Jaakko Heikkilä Kukkolankosken äärellä
Laura Valta / Yle

Barentsin kulttuuristipendit on myönnetty nyt ensimmäistä kertaa. Suomesta 10 000 euron arvoisen stipendin saa torniolainen valokuvaaja Jaakko Heikkilä. Kaikkiaan stipendejä myönnetään neljä.

Joka toinen vuosi jaettavat stipendit myönnetään yhtä aikaa jokaisessa Barentsin toiminta-alueen neljässä maassa: Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä.

Valokuvaaja Jaakko Heikkilä on aloittanut taiteellisen uransa 1990-luvun alussa kuvaamalla Tornionjokilaakson ainutlaatuista kulttuuria Suomessa ja Ruotsissa. Heikkilän viimeisin näyttely on ollut esillä Kansallismuseossa viime vuonna. Heikkilällä on ollut yksityis- ja ryhmänäyttelyitä useimmissa Euroopan maissa, USA:ssa ja Etelä-Amerikassa, muun muassa Venetsian Biennaalissa. Valokuvaaja on voittanut Creative Climate Award -palkinnon vuonna 2005.

Ensimmäisiä Barentsin alueen taiteilijoita

Heikkilä on yksi ensimmäisistä taiteilijoista, joka alkoi työskennellä Barentsin alueella. Esimerkiksi projekti Bright humility vuosilta 1994 – 1995 keskittyi suomea puhuvaan vähemmistöön Pohjois-Ruotsissa. Heikkilä kohdistaa katseensa laajasti myös muualle maailmaan, vaikka hänen juurensa ovat Tornionjokilaaksossa.

Heikkilä on sekä maailmanmatkaaja että kotiseudun vaalija. Kuvausmatkoilla tutuiksi ovat tulleet muun muassa vanhan Harlemin asukkaat New Yorkissa, kansanmurhan varjossa kasvaneet armenialaiset, Venäjän pomorit ja Karjalan vähemmistöt Suomessa ja Karjalassa. Valokuvataiteen valtionpalkinnon Heikkilä sai vuonna 2007.

Heikkilän teemat koskevat ihmisiä tai kansoja omassa ympäristössään, ihmisiä, jotka ovat ulkopuolisia tavalla tai toisella.

Stipendillä halutaan nostaa esille Barentsin alueen kulttuuriyhteistyötä, alueen taiteilijoita ja rohkaista työskentelemään alueella. Stipendillä pyritään tekemään myös Barentsin alueen taiteilijoita ja kulttuuritoimintaa paremmin tunnetuksi.