Paikalliset iloitsevat korjatusta Karigasniemen tiestä – "Nyt tuli Helsingin tie Karigasniemeen"

Lapin ELY-keskuksen tavoitteena on korjata kaksi muuta tietä Pohjois-Suomessa. Karigasniemen käyttäjät ovat tyytyväisiä korjattuun tiehen.

Kotimaa
Gáregasnjárgga geaidnu
Karigasniemen tie valmistui syyskuun puolivlissä. Vesa Toppari / Yle Sápmi

Viime kesänä Karigasniemelle menijät ovat joutuneet kiertämään Utsjoen tai Angelin kautta, jos eivät ole halunneet ajaa tietyömaan läpi. Lapin elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskus korjautti ja levensi Kaamasen ja Kielajoen välistä tietä.

Hilma Mustonen asuu Inarissa, mutta hän kulkee usein äitinsä luona Karigasniemen Kaamasmukassa. Hän iloitsee uudesta, leveämmästä tiestä.

Evá Hánssa Hilma, Hilma Mustonen
Hilma Mustonen ei epäillyt tien valmistumista missään vaiheessa. Xia Torikka / Yle Sápmi

– On niin mukavaa kun sitä on levennetty, ja mäkiä tasoitettu. Olen niin tyytyväinen, sanonkin, että nyt tuli Helsingin tie, sanoo Mustonen.

Riitta Orti-Berg on Karigasniemeltä kotoisin, mutta hän kulkee Inarissa töiden vuoksi. Hänkin on uuteen tiehen tyytyväinen.

– Se on todella hyvä, sanoo Orti-Berg.

Eivät epäilleet uuden tien valmistumista

Tie valmistui aikataulun mukaisesti, vaikka tietöitä ei päästykkään aloittamaan kesäkuun alussa, kuten oli tarkoitus. Sen vuoksi joillakin ihmisillä heräsi epäillys siitä, valmistuuko tie ennen talvea. Hilma Mustonen ei kuitenkaan epäillyt sitä missään vaiheessa.

– He lupasivat tien olevan valmis syyskuun loppuun mennessä, ja niinhän se olikin, minä en epäillytkään. Jotkut hätähousuthan sitä ovat epäilleet, nauraa Mustonen.

Tietöiden aikaan tiellä voi olla hiekkaa, soraa ja teräviä kiviä. Monet kirjoittivat sosiaaliseen mediaan puhjenneista renkaista, mutta Hilma Mustosella sekä Riitta Orti-Bergillä säilyivät renkaat ehjinä, sillä he ajoivat hitaammin.

Riitta Orti-Berg
Riitta Orti-Berg ajaa usein Karigasniemeltä Inariin töihin. Aletta Lakkala / Yle

– Minä ajoin hyvin varovaisesti, kun olin lukenut, että renkaita oli puhjennut. Ei se minulle ollut mikään ongelma, kertoo Orti-Berg.

Lapin ELY-keskuksen suosituksesta ajaa Angelin tai Utsjoen kautta huolimatta he molemmat ajoivat suoraa tietä Karigasniemelle. Mustosella ja Orti-Bergillä ei ollut koskaan kiire, vaikka saattoikin mennä jopa pari tuntia pidempään kuin tavallisesti.

– Minä kyllä ajoin sitä kautta, odotin kun piti odottaa, ei minulla ollut niin kiire, sanoo Hilma Mustonen.

– En ajanut kertaakaan muuta kautta, kertoo Riitta Orti-Berg.

ELY-keskus saanut positiivista palautetta – Ensi kesänä korjaavat kaksi muuta tietä

ELY-keskuksen projektipäällikkö Matti Ryhänen on tyytyväinen, että saivat uuden tien valmiiksi. Ryhäsen mukaan tietyöt menivät hyvin, vaikka eivät päässeetkään aloittamaan aikataulun mukaisesti. Aloittaminen myöhästyi melkein kahdella viikolla.

– Urakkahan meni hyvin, vaikka aloittamisessa oli vaikeuksia. Mutta jos ajattelee sitä tiukkaa aikataulua, niin kaikki meni todella hyvin, sanoo Ryhänen.

Matti Ryhänen
Matti Ryhänen kertoo, että ELY-keskus todennäikösesti korjaa lisää Pohjois-Suomen teitä ensi kesän aikana. Vesa Toppari / Yle Sápmi

Tietyöt aiheuttivat häiriötä autoilijoille muun muuassa siksi, että liikenteen ohjaamisessa oli haasteita. Sen lisäki monen auton renkaat puhkesivat, vahvistaa Ryhänen.

– Mutta nyt kun tie on valmis, olemme saaneet puhtaasti vain positiivista palautetta. Tieturvallisuuskin parani huomattavasti.

Lapin ELY-keskus suunnittelee myös ensi kesälle teiden korjauksia Pohjois-Suomeen.

– Todennäköisesti pääsemme jatkamaan siitä, mihin jäimme toissa kesänä, eli aikoisimme päällystää Inari-Myössäjärvi välin Inarin kirkonkylälle asti. Päällystämme myös Kaamasen ja Kevon välin, koska siellä on noin 30 vuotta vanha päällyste, kertoo ELY-keskuksen projektipäällikkö.

Vanha tie oli kapea – Jäi monesti kiinni, kun väisti isompaa autoa

Karigasniemen tie Kaamasen ja Kielajoen välillä oli ennen todella kapea. Nyt tietä on levennetty puoli metriä, ja myös mäkiä on tasoitettu. Kapea tie oli etenkin talvisin vaarallinen.

Riitta Orti-Bergillä on ollut vaaratilanteita vanhalla Karigasniemen tiellä ajessaan töihin Inariin.

– Minä olen vuodesta 2014 ajanut Inariin, niin kahdesti on ollut hyvin lähellä. Siihen on kuitenkin vaikuttanut se, miten itse ajan ja että olen kerennyt siihen reagoida. Jos en olisi ehtinyt reagoida, tai en olisi ollut kunnolla hereillä, niin siinä olisi käynyt pahasti, kertoo Orti-Berg.

Gáregasnjárgga geaidnu 19.10.2017
Uudistettu tie on puoli metriä leveämpi. Vesa Toppari / Yle Sápmi

Hilma Mustonen puolestaan jäi monesti kiinni lumeen, kun väisti isompaa autoa.

– Talvisin oli ikävää, kun tie oli niin kapea. Monesti annoin isomman auton mennä eteeni ja sitten itse jouduin ajamaan reunaan. Sillä tavoin jouduin vaikeuksiin monesti, kun olin liian kiltti isojen autojen kuskeille. Isot autot menivät ohi ja itse jäin kiinni, harmittelee Mustonen.

Karigasniemen tie valmistui syyskuun puolivälissä.