Hyppää sisältöön

Mitä soten valinnanvapaus tarkoittaa? – Katso tästä rautalankamalli

Katso alta, mitä saat valita ja mitä voit saada tulevan valinnanvapauslakiluonnoksen mukaan.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Soten valinnanvapauslakiluonnos julkistettiin tänään torstaina. Sote-uudistuksen valinnanvapauslaista on väännetty moneen kertaan. Eduskuntaryhmät hyväksyivät valinnanvapauslakiesityksen lähettämisen lausuntokierrokselle iltapäivällä.

Hallitus kiisteli viime metreihin asti asiakasseteleistä, niiden laajuudesta ja velvoittavuudesta.

Kokosimme yksinkertaisen mallin siitä, mitä valinnanvapaus tarkoittaa tavalliselle tallaajalle.

Mitä sinä saat valita:

1. Sosiaali- ja terveyskeskuksen = Sote-keskus

Voit valita itsellesi oman sote-keskuksen. Se on käytännössä terveyskeskus, koska sinne näyttää jäävän sosiaalihuollosta vain ohjausta ja neuvontaa. 

2. Hammashoitolan

Saat sieltä tiettyjä hammashoidon palveluja.

3. Maakunnan liikelaitoksen

Saa sieltä muun muassa sosiaalipalveluja ja erikoissairaanhoitoa.

Mitä sinä voit saada:

4. Henkilökohtaisen budjetin = Maakunnan liikelaitos arvioi palveluntarpeesi ja määrittää ennalta henkilökohtaisella budjetilla rahoitettavat palvelut ja budjetin euromäärän.

Voit hankkia näitä palveluja tämän sovitun rahasumman mukaisesti mistä haluat. Tilillesi ei siirry rahaa, vaan maakunta maksaa suoraan palvelun tuottajalle. Henkilökohtaisen budjetin voi saada esimerkiksi paljon palveluja tarvitseva vanhus- tai vammaispalveluiden asiakas.

5. Asiakassetelin

Setelin myöntää sinulle maakunnan liikelaitos tiettyihin palveluihin sen jälkeen, kun palveluntarpeen arviosi on tehty ja palvelun tarve todettu. Setelillä voit valita hoitopaikan, missä esimerkiksi saat tarvitsemasi kaihileikkauksen.

Lue myös: