Ministeriö päivystyksen lääkärikadosta Kouvolassa: "Realiteetteja ei ollut ehkä mietitty ihan loppuun"

Sosiaali- ja terveysministeriön mielestä hyvä perustason päivystys ja lääkärin mahdollisuus kysyä neuvoa muualta tuovat riittävät palvelut Kouvolaan.

sote-uudistus
Lääkäri mittaa verenpainetta.
Milla Takala / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveysministeriö ei ole huolestunut päivystyspalveluiden tasosta Kouvolassa, vaikka akuuttilääketieteen päivystys ei ensi vuoden alussa käynnistykään.

Yhteispäivystys Pohjois-Kymen sairaalassa lakkaa vuodenvaihteessa, ja sen tilalla piti alkaa suppeampi akuuttilääketieteen päivystys.

Akuuttipäivystys ei kuitenkaan toteudu, koska alalle erikoistuneita lääkäreitä ei ole Pohjois-Kymen sairaalassa tarpeeksi.

– Meillä ei ole ollut vielä varsinaisia akuuttilääketieteen päivystyksiä. Annoimme päivystyksen poikkeusluvan hakijoille mahdollisuuden, vaikka resursseja ja realiteetteja ei ehkä hakemuksessa oltu mietitty ihan loppuun, sanoo vs. johtaja Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Akuuttilääketiede on uusi koulutusala, eikä Kumpulainen näe nopeaa ratkaisua alan lääkäripulaan.

Ministeriö myönsi maaliskuussa Kouvolalle poikkeusluvan ympärivuorokautisen perusterveydenhuollon ja akuuttilääketieteen päivystyksen järjestämiseen. Lupa on voimassa vuoden 2024 loppuun.

– Hyvä perusterveydenhuollon päivystys, jos siellä on riittävä tuki ja mahdollisuudet kysyä neuvoa (keskussairaalasta) Kotkasta, niin se ajaa väestön näkökulmasta käytännössä saman asian kuin akuuttilääketieteen päivystys, arvioi Kumpulainen.

Luotto lääkäreiden väliseen yhteistyöhön

Päivystyksen Kouvolassa järjestää vuodenvaihteen jälkeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Carea.

Kotkan ja Pohjois-Kymen päivystyksistä vastaavat lääkärit käyvät vielä läpi palveluiden järjestämistä.

– He miettivät, miten kouvolalaisten asiakkaiden palvelut turvataan potilasturvallisesti ja miten turhat matkat Kotkaan vältetään, sanoo Carean toimitusjohtaja Annikki Niiranen.

Niiranen uskoo, että Kouvolan palveluhaasteet voitetaan lääkäreiden yhteistyöllä ja mahdollisuuksilla kysyä neuvoa esimerkiksi Kotkasta tai tarvittaessa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä. Myös ensihoidon toimivuus merkitsee paljon.

Vuodenvaihteen jälkeinen päivystyspalvelu Pohjois-Kymen sairaalassa ei Niirasen arviossa olennaisesti eroa akuuttilääketieteen päivystyksestä.

– Siellä on lääkäripäivystys. Laboratorio- ja kuvantamispalvelut toimivat kellon ympäri. Sisätautien ja kirurginen päivystys poistuvat, joten se muuttaa palvelutasoa. En kuitenkaan näe, että palvelutaso laskisi huomattavasti.