Saksassa tuomittiin 88-vuotias nainen vankilaan juutalaisten joukkomurhan kiistämisestä – jälleen

Saksalaislehtien "natsimummoksi" nimeämällä Ursula Haverbeckilla on jo useita tuomioita samasta rikoksesta, mutta vankilassa hän ei ole istunut.

äärioikeisto
Ursula Haverbeck
Ursula HaverbeckPhilipp Schulze / EPA

Berliinissä on tuomittu 88-vuotias Ursula Haverbeck puoleksi vuodeksi vankilaan natsien toisen maailmansodan aikana tekemän juutalaisten joukkomurhan kiistämisestä.

Haverbeck oli alkuviikolla tuomiolla väitteestä, jonka hän esitti tammikuussa 2016. Hän väitti tuolloin myös, ettei Auschwitzin keskitysleirillä ollut kaasukammioita. Auschwitzissa kuoli arviolta 1,1 miljoonaa ihmistä.

Haverbeck on saanut samasta rikoksesta jo useita tuomioita. Elokuussa hänet tuomittiin kahden vuoden vankeuteen äärioikeistolaislehteen kitjoittamastaan artikkelista, kertovat muun muassa saksalaiset uutissivustot Der Spiegel (siirryt toiseen palveluun), Berliner Kurier (siirryt toiseen palveluun) ja Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun).

Hän ei kuitenkaan ole ollut koskaan vankilassa, koska hän on valittanut tuomioista ja prosessi on kesken.

Holokaustin kieltämisestä voidaan tuomita Saksassa kovimmillaan jopa viideksi vuodeksi vankilaan.

Haverbeck on suosittu hahmo Saksan äärioikeistolaisissa piireissä. Haverbeckin sittemmin edesmennyt mies Werner Georg Haverbeck toimi aktiivisesti Saksan kansallissosialistisessa puolueessa toisen maailmansodan aikana.

Saksalaislehdistö on nimennyt (siirryt toiseen palveluun) Haverbeckin natsimummoksi tämän toistuvien holokaustin kieltävien puheiden takia. Haverbeck teki jopa vuonna 2014 poliisille ilmoituksen, jossa hän syytti Saksan juutalaisten keskusneuvostoa "viattomien ihmisten vainoamisesta".