Kouvola rakentaa Kymijoen rantamille pyöräilyreitin

Noin 25 kilometriä pitkälle reitille tarvitaan kokonaan uutta väylää vain noin 5 kilometrin matkalle. Nykyisiä väyliä joudutaan kuitenkin paikoin kohentamaan, jotta ne ovat pyöräiltävissä.

Kouvola
Maunukselan puron silta Kuusankoskella
Yleisökyselyn perusteella Kymijoen rannoilta Kuusankosken keskustassa haluttaisiin muun muassa pusikot pois peittämästä näkyvyyttä joelle. Kuvassa Maunukselanpuron ylittävä huonokuntoinen silta, jonka korjausta myös on toivottu.Juha Korhonen/Yle

Kouvolaan rakennetaan Kymijoen rantamia myötäilevä kevyen liikenteen reitti. Rantareitin on tarkoitus yhdistää Kuusankosken, Kouvolan ja Korian taajamat ja samalla hyödyntää Kymijoen maisemia. Pituutta reitille kertyy noin 25 kilometriä.

Rantareitin yleissuunnittelua varten on varattu ensi vuoden talousarvioon 200 000 euron määräraha.

Kouvolan kaupunki tekee jo maanvaihto- ja vuokrasopimuksia maanomistajien kanssa rantareittiä varten. Kouvolan kaupungin teknisen johtajan Hannu Tyllin mukaan maankäyttösopimukset pyritään saamaan valmiiksi tämän vuoden loppuun mennessä.

Reitille tarvitaan kokonaan uutta väylää vain noin viiden kilometrin matkalle, koska jokirannassa on valmiina jo erilaisia rantaväyliä. Osa niistä on polkuja ja pitkospuita, osa pyöräiltävää reittiä.

– Aluksi pyrimme avaamaan rantareitin kävellen läpikuljettavaksi. Myöhemmin reittiosuuksia on tarkoitus kehittää niin, että koko reitti on mahdollista pyöräillä, Hannu Tylli toteaa.

Myöhemmin tarkastellaan myös mahdollisten yksityisten palveluyritysten sijoittumista reitin varrelle. Niiden tarpeisiin reittiä kehitetään edelleen.

Rantareitin rakentaminen maksaa noin 1,5 miljoonaa euroa. Reitin on määrä valmistua vuonna 2020.