Hyppää sisältöön

Kittilägate: Mitä syytteitä syyttäjä jätti nostamatta ja miksi

Oulun syyttäjänvirastossa tehtiin neljä syyttämättäjättämispäätöstä Kittilän hallintosotkuista tehdyn esitutkinnan perusteella.

Kuva: Yle

Kihlakunnansyyttäjät Katri Junnikkala-Heikkinen ja Sari Anttonen ovat nostaneet lukuisia syytteitä Kittilän kunnan luottamushenkilöitä vastaan. Syytteen saa kaikkiaan 28 henkilöä. Syytteet koskevat päätöksentekoa viime vaalikaudella.

Samassa yhteydessä tehtiin myös neljä syyttämättäjättämispäätöstä. Ne koskevat erityisesti sitä, kuka mahdollisesti syyllistyi työsyrjintään kunnanjohtaja Anna Mäkelää kohtaan.

Tilapäisen valiokunnan puheenjohtajat eivät ole työnantajia

Syyttäjä katsoi poliisin esitutkinnan perusteella, että syytteitä ei nosteta tilapäisen valiokunnan puheenjohtajaa Veli-Matti Junnolaa (kesk.) ja varapuheenjohtajaa Torsti Patakangasta (kok.) vastaan. Poliisi epäili heitä työsyrjinnästä sekä työturvallisuusrikoksesta, jotka kohdistuivat kunnanjohtaja Anna Mäkelää kohtaan.

Syyttäjän mukaan heitä vastaan ei kuitenkaan ole todennäköisiä syitä rikokseen syyllistymisen tueksi. Syyttäjä perustelee tätä syyttämättäjättämispäätöstä sillä, että tällaisia syytteitä voi nostaa vain työnantajaa vastaan eikä tilapäistä valiokuntaa todennäköisesti voida rinnastaa työnantajaan, vaikka se valmisteli Mäkelän irtisanomista.

Sekä Junnola että Patakangas saivat kuitenkin syytteen törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä, joka liittyy Anna Mäkelän laittomaan irtisanomiseen.

Kunnanvaltuutetun syyte hylättiin osittain

Poliisi epäili yhtä kunnanvaltuutettua, joka toimi myös kunnanhallituksen varajäsenenä, työsyrjinnästä ja työturvallisuusrikoksesta. Epäilyt liittyvät mm. hänen haastatteluunsa Kittilä-lehdessä, jossa hän arvosteli kunnanjohtaja Anna Mäkelää poliisin mukaan epäasiallisella tavalla.

Syyttäjä päätti olla nostamatta syytettä työturvallisuusrikoksesta, koska yksittäinen haastattelu ei täytä rikoksen tunnusmerkkejä. Ollakseen rikos toiminnan olisi pitänyt olla luonteeltaan jatkuvaa.

Valtuutettu sai kuitenkin syytteen työsyrjintä-nimikkeellä. Sen lisäksi hän on syytettynä törkeästä luottamusaseman väärinkäyttämisestä.

Kunnanhallituksen varajäsen jää kokonaan syytteittä

Yksi poliisin epäilemistä henkilöistä säästyi kokonaan syytteiltä. Kunnanhallituksen varajäsen osallistui vain kerran hallituksen kokoukseen, jossa tehtiin kunnanjohtajan asemaan liittyviä päätöksiä.

Syyttäjän mukaan varajäsen ei syyllistynyt rikokseen, koska tuossa nimenomaisessa kokouksessa käsiteltiin vain päätösasioiden valmistelua, josta ei ole valitusoikeutta. Siten siinä ei ole voinut todennäköisesti tapahtua syyttäjän mukaan myöskään rikosta.

Kunnanhallituksen varajäsen ei saanut muita syytteitä, joten hän ei joudu lainkaan oikeuteen ainakaan syytettynä.

Lue lisää:

.
.