Ulkomaalaisten maakauppoja aiotaan seurata tarkemmin – Tavoitteena paljastaa myös hybridisodan valmistelu

Viranomaiset ovat saamassa uusia keinoja ulkomaalaisten maakauppojen seuraamiseen strategisten alueiden lähellä.

maakauppa
maasotakoulu taipalsaari harjoitus- ja ampuma-alue
Jari Tanskanen / Yle

Valmisteilla oleva ulkomaalaisten maakauppoja rajoittava laki antaisi mahdollisuuden lunastaa valtiolle esimerkiksi varuskuntien ja harjoitusalueiden tuntumassa olevia alueita.

Lakiehdotus on tulossa hallituksen käsittelyyn toukokuussa. Laki takaisi turvallisuusviranomaisille nykyistä paremmat mahdollisuudet seurata strategisten alueiden lähellä tehtäviä maakauppoja.

– Viranomaisille luotaisiin mahdollisuus seurata rekistereistä tai ilmoitusmenettelyllä kiinteistöjen siirtymiä, sanoo alivaltiosihteeri Timo Lankinen Valtiovarainministeriöstä.

Varusmiehiä Taipalsaaren amupa-alueella
Yle

Lain taustalla on huoli siitä, että ulkomaalaisten omistukseen on siirtynyt kiinteistöjä varuskuntien ja harjoitusalueiden lähistöltä. Kaupaksi ovat käyneet myös vanhat rajavartioasemat sekä maa-alueita sähköasemien ja linkkimastojen lähistöltä.

Puolustusvoimat, rajavartiolaitos, suojelupoliisi, tulli ja Huoltovarmuuskeskus seuraisivat omien alueidensa lähellä tehtäviä kauppoja.

– Kun tilannekuva hälyttää, että on tapahtunut vaarallisia siirtymiä, meillä pitää olla tehokkaita keinoja puuttua siihen, jatkaa Lankinen.

Valtio joko ostaisi tai lunastaisi alueen itselleen jälkikäteen. Mahdollista on myös viranomaisille tuleva rajoitettu etuosto-oikeus, mutta sen pelätään vaikeuttavan kiinteistökauppaa.

taipalsaari sarviniemi syksy
Taipalsaaren Sarviniemi syksylläJari Tanskanen / Yle

Lain valmistelua on vauhdittanut Taipalsaaren Sarviniemen kariutunut myynti venäläisille. Puolustusvoimien ampuma-alueen vieressä sijaitseva maa siirtyi lopulta Metsähallituksen omistukseen.

Hybridisodan valmistelu paljastuisi

Samalla syntyisi järjestelmä, jolla voitaisiin havaita nykyistä paremmin ns. harmaan vaiheen valmistelua. Siinä alueita hankitaan tunnistamattomien joukkojen tukikohdiksi.

– Se vaatisi tiedustelua ja arviointia siitä, onko kysymyksessä operaatio, jolla voitaisiin vaarantaa valtion kokonaisturvallisuus.

Tällainen tilanne voisi tulla kyseeseen, jos joltain alueelta myytäisiin esimerkiksi suurempi määrä tontteja ja kiinteistöjä ostajille, joiden taustat aiheuttavat epäilyksiä.