Uusien tilojen vuokrat ovat karkaamassa Lappeenrannan kaupungin käsistä

Kaupungissa alkaa miettiminen siitä, että kannattaako kaikkia lähivuosille suunniteltuja tiloja vuokrata.

Lappeenranta
Pontuksen koulu Lappeenrannassa.
Lappeenrannan Pontuksen koulu valmistui täksi lukuvuodeksi.Kari Kosonen / Yle

Uusia päiväkoteja, koulujen peruskorjauksia, suunnitteluun lähtenyt jäähalli, nuoriso- ja monitoimikeskus Monarin sekä keilahalli-urheilutalon peruskorjaus. Siinä esimerkkejä investoinneista, joita Lappeenrannan kaupunki on suunnitellut aloittavansa tai tekevänsä vuosien 2018-2021 välillä.

Investointien toteuttaminen onnistuisi, mutta tulevien vuosien vuokrakulut ovat saaneet kaupungin konsernihallinnon väen mietteliääksi.

Investoinnit ovat nimittäin nostamassa Lappeenrannan kaupungin vuokramenot hälyttävän korkeiksi. Uudet tilat ovat suhteessa kalliimmat kuin vanhat tilat, mikä kasvattaa toimialojen vuokramenoja.

– Meillä on voimakas huoli, että näinköhän he selviytyvät siitä, kaupungin strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen sanoo.

Esimerkiksi kouluista ja päiväkodeista päättävän lasten ja nuorten lautakunnan toimialalla tilakulut kasvaisivat 6,3 miljoonaa euroa vuoden 2017 tasosta vuoden 2027 loppuun mennessä.

Kaupunki kysyykin nyt toimialoilta ja kaupungin yhtiöiltä mielipidettä siitä, haluavatko ne vuokrata kaikki suunnitellut kohteet. Uhkana nimittäin on, että toimialat joutuvat säästämään toiminnastaan.

Toimialoille ei ole tulossa lisää rahaa vuonna 2022, mikäli kaupungin tuloveropohja ei kasva.

– Seuraava valtuusto joutuisi tekemään leikkauksia, Naukkarinen kertoo.

Vuokria on nostettava, jotta rakennukset voidaan pitää kunnossa.

Tiloille muitakin käyttäjiä?

Naukkarisen laskelmien mukaan kaupungin olisi selvittävä noin 90 prosentilla nykyisistä tiloista.

– (Ylimenevä) Kymmenen prosenttia vastaa kunnallisverotuksessa yhtä veroprosenttia tai 200 henkilötyövuotta, Naukkarinen sanoo.

Vaihtoehtona olisi löytää rakennuksille ulkopuolisia käyttäjiä, jotka vastaisivat kymmenestä prosentista kustannuksia.

– Esimerkiksi taiteen perusopetusta voisi antaa koulurakennuksissa koulupäivän jälkeen. Silloin kouluilla ja taiteen perusopetuksella menisi vähemmän rahaa tiloihin, Naukkarinen havainnollistaa.

Naukkarinen peräänkuuluttaakin asennemuutosta tilojen käyttöön. Kaupunki on hänen mukaansa tekemässä kulunvalvontaratkaisuja, jotta kaupungin tiloja voisi käyttää iltaisin, viikonloppuisin ja loma-aikoina ilman, että kaupungin henkilökunnan tarvitsisi olla ovia availemassa.

– Jos käy kaupallisella kuntosalilla niin eipä siellä taida olla ketään illalla töissä, mutta silti sitä voi käyttää, Naukkarinen sanoo esimerkkinä.

Vuokrat lainoja isompi ongelma

Naukkarinen laskee, että investointien takia kaupunkikonsernin lainamäärä kasvaa 148 miljoonalla eurolla vuoden 2022 loppuun mennessä.

– Lainat eivät ole suurin ongelma vaan vuokrien nousu, hän sanoo.

Investointien vaikutuksista toimialojen vuokriin voi perehtyä kaupungin nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Kaupungin lautakuntien ja yhtiöiden on annettava vastauksensa kaupungin kyselyyn 23. marraskuuta mennessä. Kaupunginvaltuusto päättää tulevien vuosien investoinneista 11. joulukuuta.