Uusnatsistinen vastarintaliike ja sen vastustajat osoittavat mieltä Tampereella – paikalle odotetaan satoja

Poliiseja on saapunut ympäri Etelä-Suomen turvaamaan tilannetta. Mielenosoitukset alkavat aamupäivällä.

mielenosoitukset
Mielenosoitus Hakaniemen torilla.
Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitus Helsingissä vuonna 2016.Jyrki Lyytikkä / Yle

Mieltänsä osoittavat uusnatsistinen Pohjoismainen vastarintaliike, joka kokoontuu Laukontorilla sekä Tampere ilman natseja -niminen ryhmä, jonka tilaisuus on Keskustorilla. Yhteensä keskustaan odotetaan aamupäivästä alkaen satoja ihmisiä.

Kaikki mielenosoitusporukat ovat keskustelleet poliisin kanssa pelisäännöistä. Poliisin tavoitteena on, että molemmat ryhmät osoittavat mieltään omissa paikoissaan, eikä kohtaamisia tule. Torien välimatka on reilut 200 metriä.

– Pyrimme siihen, että kaikilla olisi turvallista ja yleinen järjestys säilyy, kertoo ylikomisario Harri Nojonen.

Poliiseja on tullut töihin Tampereelle noin 200. Tarvittaessa määrää Nojosen mukaan lisätään.

Pohjoismainen vastarintaliike on ilmoittanut haluavansa myös marssia. Mahdolliset reitit ja ajankohdat tarkentuvat vasta aamupäivän aikana.

– Järjestyksen ja turvallisuuden johdosta voimme rajoittaa mielenosoitusaluetta tai reittiä jota kuljetaan. Jos syyllistytään laittomuuksiin eikä noudateta poliisin ohjeita, meillä on mahdollisuus keskeyttää tapahtuma. Lähdemme kuitenkin siitä, että kaikki sujuu hyvin, Nojonen sanoo.

Alun perin Tampereella piti olla kolme erillistä mielenosoitusta. Yksi ilmoituksen tehneistä mielenosoituksen järjestäjistä perui kuitenkin perjantaina poliisille tekemänsä ilmoituksen.

Poliisihallitus on hakenut vastarintaliikkeen lakkautusta. Vastarintaliike ajaa kansallissosialistista valtiota Pohjoismaihin. Se on avoimen rasistinen. Oikeudenkäynti on ensi viikolla.