1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saksan demokraattinen tasavalta

Toveri, missä olet nyt? Suomalainen nainen etsii dokumenttielokuvassa DDR-ystäviään ympäri maailmaa

Kirsi Marie Liimataisen road-movie kuljettaa katsojansa ympäri maailmaa Chilen ja Bolivian kautta Libanoniin ja Etelä-Afrikkaan.

Saksan demokraattinen tasavalta
Kirsi Marie Liimatainen
Marko Melto / Yle

Elokuvaohjaaja Kirsi Marie Liimatainen oli 20-vuotias, kun hän vuonna 1988 lähti Tampereelta kolmen muun suomalaisnuoren kanssa opiskelemaan marxismi-leninismiä Saksan demokraattiseen tasavaltaan (DDR).

Ajatus opiskelusta tuntui luontevalta, sillä Liimatainen oli imenyt kommunismin oppeja koko ikänsä sukunsa kautta. Ystäväpiiristä lähes jokainen oli lähtenyt lukion jälkeen oppiin joko DDR:ään tai Moskovaan. Liimataisen valinta oli DDR:n kansainvälinen nuorisokorkeakoulu Wilhelm Pieckiin Itä-Berliiniissä.

– Isovanhempani olivat kommunisteja ja vasemmistolaisia, joten tahdoin mennä ottamaan selvää, mitä se marxismi-leninismi käytännössä on. Lisäksi saisin nähdä, mitä DDR on, Liimatainen kertoo motiiveistaan lähteä oppiin Wilhelm Pieckiin.

Opiskelukavereiden löytämien oli haastavaa

Dokumentissaan Liimatainen lähtee etsimään DDR:n aikaisia opiskelutovereitaan.

Koulun oppilaat olivat kotoisin eri puolilta maailmaa. Marxismi-leninismiä tultiin opiskelemaan rautaesiripun molemmin puolin. Opiskelijoita yhdisti toiivo paremmasta maailmasta ja halu taistella oikeudenmukaisuuden puolesta. Nyt Kirsi Marie Liimatainen tahtoo selvittää dokumentissaan, mitä yhteisestä unelmasta on jäljellä.

Oman vaikeuskertoimensa etsinnälle tuotti se, että monet Itä-Saksaan opiskelemaan saapuneet eivät esiintyneet opinahjossa omilla nimillään, vaan koodinimillä. Monet eivät tahtoneet itseään edes löydettävän ja ihmisten tietävän heidän opiskelleen DDR:ssä sen olemassaolon viimeisenä vuotena.

– Tämän päivän Saksan arkistoistakaan ei ollut apua, sillä meidän vuosikurssiamme ei ollut olemassakaan, Liimatainen kertoo. Arkistojen häviämisen syynä voi olla se, että valtio lakkasi olemasta samana vuonna, kun elokuvan ohjaaja päätti opintonsa Itä-Saksassa.

Kirsi Liimataisen DDR:n henkilökortti
Filmikamari

Esimerkiksi Etelä-Afrikassa koodinimellä esiintyvää Dumaa etsiessään Liimatainen marssi ANC:n toimistoon ja yritti löytää miehestä tietoja kahden kuvan kautta. Työtä kuitenkin helpotti se, että ihmiset suhtautuivat asiaan suopeasti, kun kuulivat Liimataisen olleen itse opiskelemassa samaisessa opinahjossa.

– Puolueiden tämän päivän toimijat auttoivat ihmisten löytymisessä kovasti, Liimatainen kiittelee.

Road-moviessa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Dokumenttielokuvan päähenkilöiden löytäminen ja esiintymään suostutteleminen oli pitkäjänteistä puuhaa. Libanonilainen Nabil kieltäytyi kunniasta välittömästi, mutta neljän vuoden jälkeen hän otti yhteyttä ohjaajan ja lupautui mukaan elokuvaan.

Toveri, missä olet nyt -elokuva on dokumentti, mutta myös vauhtia ja vaarallisia tilanteita sisältävä road-movie maailman laidalta toiselle. Esimerkiksi Libanonissa elokuvan tekijät ja paikallinen päähenkilö Nabil joutuivat jokiretkellään lähistöltä kuuluvan tulituksen todistajiksi. Liimataisen mukaan tämä tapahtuma ja moni muu oli elokuvaa tehdessä pelottava, sillä ohjaajana hän oli vastuussa myös muusta kuvausryhmästä.

– Minä tiesin, että olen ryhmän pomo, joka johtaa muut pois vaarallisista tilanteista ja suojelee tuotantoryhmää, mutta pelkoa ei saa näyttää muille, Kirsi Marie kertoo elokuvan vaaratilanteista.

Nabil öytyi Libanonista parinkymmenen vuoden jälkeen
Nabil öytyi Libanonista parinkymmenen vuoden jälkeenFilmikamari

Dokumenttia kuvatessa Liimatainen pääsi yllättäviin paikkoihin. Boliviassa hän vietti kuvausryhmänsä kanssa pitkän tovin maata hallitsevan presidentin Evo Moralesin pakeilla presidentinlinnassa. DDR:n aikainen opiskelijatoveri, bolivialainen Nidija kertoi presidentin olevan ystävällinen ihminen ja uskoi hänen ottavan Kirsi Marien ryhmän vastaan. Tämä ei kuitenkaan suoralta kädeltä onnistunut, mutta ohjaajan hotelliin soitettiin muutaman tunnin kuluttua ja kerrottiin haastattelun onnistuvan.

– Saimme kymmenen minuuttia aikaa ja pian huomasin visiitin kestäneen jo puoli tuntia. Tässä vaiheessa presidentin lehdistöavustaja tuli jo kiirehtimään haastattelua, mutta presidentti totesi tähän, että me jatkamme vielä hetken, Liimatainen muistelee tapaamista.

Reaalisosialismi oli pettymys, silti unelmat säilyivät

Vuonna 1989 DDR:n kansainvälisessä nuorisokorkeakoulussa oli opiskelijoita yli 80 eri maasta.

Elokuvan ohjaajalle kokemus reaalisosialismista ei ollut unelmien täyttymys. Sosialistinen unelmavaltio paljastuikin byrokraattiseksi kansalaistensa oikeuksien rajoittajaksi.

Samaa olivat kokeneet elokuvaan löydetyt entiset nuorisokorkeakoulun opiskelijat. Eri lähtökohdista saapuneita ihmisiä yhdisti Liimataisen mukaan kuitenkin tahto tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta.

– Nyt tavatessani entisiä opiskelukavereita varsin moni tahtoi tehdä selväksi, ettei heidän kohtaamansa reaalisosialismi Neuvostoliitossa tai DDR:ssä ollut mitään sellaista, mistä he unelmoivat aikoinaan. Silti näiden ihmisten unelmat tuntuvat olevan yhä samat kuin nuorena. He eivät vain tunnu löytävän tänä päivänä enää mitään puoluetta, joka ajaisi näitä asioita, Kirsi Marie Liimatainen kertoo.

Palkittu elokuva on omistettu isoäidille

Entisten opiskeluystävien uudelleen kohtaaminen välittyy elokuvassa lämpimänä ja sitä se myös ohjaaja Liimataisen mukaan oli. Hän kertoo tunteiden ja myös kyynelten olleen kovasti pinnassa.

Marraskuun 10. päivä Suomen ensi-iltansa saava elokuva on ehtinyt kerätä kiitosta ja kunniaa myös Saksassa, jossa se palkittiin kuun alussa Saksan ohjaajaliiton METROPOLIS 2017 palkinnolla kategoriassa "Paras Dokumenttielokuvan ohjaus".

Elokuvan lopussa erityiskiitokset saa Kirsi Marie Liimataisen isoäiti, jolta Liimatainen on saanut elämäänsä monta tärkeää oppia.

– Näitä ovat esimerkiksi se, että periksi ei anneta, eikä luovuteta. Ja että jokaisella ihmisellä, myös köyhillä, on arvo ja että elämässä kuuluu taistella tärkeiden asioiden puolesta. Näin minä olen tehnytkin.

– Isoäiti opetti minulle sydämen vasemmistolaisuutta ja siksi tahdoinkin omistaa elokuvan hänelle.

Toveri, missä olet nyt - elokuvajuliste
Toveri, missä olet nyt - elokuvajulisteFilmikamari

Kello 18.24 :Korjattu oppilaitoksen nimi oikeaksi

Lue seuraavaksi