Putin: Venäjä vastaa välittömästi, jos USA eroaa ohjussopimuksesta

Presidentti Vladimir Putin esitti näkemyksiään kansainvälisestä politiikasta Valdai-klubin kokouksessa.

Venäjä
Vladimir Putin.
Mikhail Metzel / AOP

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi torstaina, että Venäjä vastaa välittömästi ja symmetrisesti, jos Yhdysvallat irtautuu keskimatkan ydinohjukset kieltävästä sopimuksesta.

Presidentin mukaan Venäjä noudattaa kylmän sodan aikana vuonna 1987 solmittua aseidenriisuntasopimusta niin kauan kuin Yhdysvallatkin on sitoutunut sopimukseen.

Hän syytti Yhdysvaltoja siitä, että maa ei ole täyttänyt kemiallisten aseiden ja ydinasesopimusten sitoumuksiaan.

Putinin mukaan Venäjä on valmis kehittämään uusia asejärjestelmiä, jos muut maat kehittävät sellaisia. Presidentin mukaan tämä koskee sekä ydinaseita että tavanomaisia asejärjestelmiä.

Itämeren alueella saa harjoitella

Presidentti sanoi, että Venäjä ei ole huolestunut Yhdysvaltain kasvavasta sotilaallisesta läsnäolosta Baltian alueella. Putinin mukaan amerikkalaiset saavat harjoitella alueella.

Putin myös otti kantaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asemaan. Hän arvioi, että Trumpin mahdollinen arvaamattomuus johtuu siitä, että Trumpin kotimaiset vastustajat estävät häntä toteuttamasta monia vaalilupauksistaan.

Lisäksi Putin sanoi, että Yhdysvallat painostaa kansainvälistä olympiakomiteaa, jotta se estäisi Venäjän osallistumisen vuoden 2018 talviolympialaisiin Pyeongchangissa Etelä-Koreassa.

Putin tuomitsi Pohjois-Korean ydinohjelman, mutta varoitti samalla ajamasta maata nurkkaan. Hänen mukaansa Pohjois-Korean tilanne pitää ratkaista vuoropuhelun kautta.

Presidentti sanoi epäilevänsä, että Yhdysvaltojen mahdollinen ennaltaehkäisevä isku ei tuhoaisi kaikkia Pohjois-Korean aseita.

Euroopalle arvostelua Ukrainan kriisistä

Ukrainan tilanteesta Putin syytti Eurooppaa. Hänen mukaansa vain Euroopan valtiot voivat muuttaa Ukrainan tilannetta. Hän sanoi, että Ukraina sabotoi kaikkia Minskin rauhansopimuksen kohtia.

Lisäksi Putin sanoi, että jos Venäjä sulkisi Itä-Ukrainan kapinallisalueiden vastaisen rajansa, niin se voisi johtaa Srebrenican kaltaiseen verilöylyyn. Hän totesi, että Venäjä ei kaipaa konflikteja rajoillaan.

Venäjän johtaja vaati, että YK:ta pitää uudistaa. Hänen mukaansa muutokset maailmanjärjestöön pitää toteuttaa asteittain.

Putin puhui kansainvälisestä politiikasta Valdai-klubin kokouksessa Sotshissa. Klubi on Kremliä lähellä oleva keskustelufoorumi, johon kutsutaan vuosittain tutkijoita ja poliitikkoja Venäjältä ja ulkomailta.

Lähteet: AP, Reuters