1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kambodzha

Kambodžan johtaja Hun Sen hyökkää maan oppositiota vastaan – Ruotsi uhkaa laittaa suhteet jäihin

Arvostelijoiden mukaan pääministeri Hun Sen petaa omaa poliittista tulevaisuuttaa iskemällä oppositiota ja riippumatonta mediaa vastaan.

Kambodzha
Hun Sen kansalliskokouksessa, kumartuu pöydän yli.
Oppositio boikotoi kansalliskokouksen istuntoa maanantaina. Oppositio syyttää kuvassa olevaa pääministeri Hun Seniä laittomuuksista.Kith Serey / EPA

Kaakkoisaasialaisen Kambodžan hallitus saa osakseen yhä kovenevaa kansainvälistä arvostelua. Pääministeri Hun Sen on ryhtynyt ankariin toimiin kaikenlaisen toisinajattelun ja oppositiotoiminnan vaimentamiseksi.

Erityisesti Hun Senin hampaissa on oppositiopuolue CNRP. Puolueen johtajaa Kem Sokhania syytetään maanpetoksesta. Hänet on pidätetty.

Kem Sokha kiistää syytteet. Poliittisen kuohunnan seurauksena useita oppositiota edustavia kansalliskokouksen jäseniä on lähtenyt maanpakoon.

– Käytännössä emme voi tehdä mitään. CNRP:n jäsenten turvallisuus on uhattuna, puolueen johtoon kuuluva Kem Sokhan tytär Monovithya Kem sanoi Asian Correspondent -julkaisulle.

Tällä viikolla muun muassa hyväksyttiin laki, jonka perusteella CNRP:n parlamenttipaikat voitaisiin jakaa muille puolueille, jos puolue hajotetaan.

Myös vapaata lehdistöä on lakkautettu ja kansalaisjärjestöjen työtä vaikeutettu.

Käytännössä Hun Senin uskotaan petaavan itselleen voittoa ensi vuoden parlamenttivaaleissa. Hun Sen on johtanut Kambodžaa jo 32 vuotta.

Hun Sen nousi maan johtajistoon jo vuonna 1979, sen jälkeen kun punakhmerien hirmuhallinto oli kukistettu Vietnamin avulla. Hän on vuosikymmenien kuluessa keskittänyt yhä enemmän valtaa itselleen.

Ruotsi älähti ensimmäisenä

Ruotsi on ensimmäinen maa, joka uhkaa Kambodzaa nyt konkreettisilla vastatoimilla. Arvostelun esitti Phnom Penhissä parhaillaan vieraile Ruotsin hallituksen ihmisoikeuslähettiläs Annika Ben David.

– Jos CNRP-puolue hajotetaan, joudumme harkitsemaan uudelleen kanssakäymistämme Kambodžan kanssa, Ben David sanoi.

Hän ei täsmentänyt millaisiin vastatoimiin Ruotsi voisi ryhtyä

Myös ihmisoikeusjärjestöt ovat kehottaneet Euroopan unionia ja Japania harkitsemaan uudelleen tukeaan Kambodžan johdolle. Niiden on tarkoitus osallistua ensi vuoden vaalien rahoitukseen.

– Jos hallitus onnistuu hajottamaan tärkeän oppositiopuolueen, ensi vuoden vaaleista tulee vitsi, Human Rights Watch -järjestön Aasian toimintojen johtaja Phil Robertson sanoi keskiviikkona.

Ruotsin kommentit sytyttivät Kambodžan kiukun

Kambodžan hallituksen tiedottaja kommentoi Ben Davisin uhkausta kitkerin sanoin.

– Kuninkaallinen hallitus ei voi hyväksyä tällaista. Tämä on loukkaus Kambodžaa kohtaan, Phay Siphan sanoi.

Ruotsi on merkittävä yhteistyökumppani Kambodžalle. Ruotsi on antanut apua noin 85 miljoonan euron edestä viiden vuoden aikana. Ruotsin on Ranskan ja Saksan jälkeen maan kolmanneksi tärkein eurooppalainen yhteistyökumppani.

Ruotsalainen H&M -muotiliike teettää huomattavan osan tuotteistaan Kambodžassa. Tekstiiliteollisuus on maan merkittävin vientitulojen tuoja.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi