Soini: Ulkoministeriöön hybridisuurlähettiläs

Ulkoministeriön kybersuurlähettiläs saa seuraa hybridisuurlähettiläästä. Ulkoministeri Soini haluaa vahvistaa hybridiuhkien torjuntaa.

ulkopolitiikka
Timo Soini.
Emmi Korhonen / Lehtikuva

Ulkoministeriöön perustetaan hybridisuurlähettilään tehtävä. Ulkoministeri Timo Soini (Sininen eduskuntaryhmä) kertoi torstaina Maanpuolustuskurssiyhdistyksen syyskokouksessa pitämässään puheessa (siirryt toiseen palveluun), että hybridisuurlähettilään tarkoituksena on edistää ulkoministeriössä hybridivaikuttamisen tunnistamista ja siihen vastaamista.

Ulkoministeri sanoi pitävänsä tärkeänä tehtävänään Itämeren alueen vakauden vahvistamista, ja osana sitä on Soinin mukaan vastattava uudenlaisiin uhkiin. Soini sanoi myös, että Suomessa on pohdittava, miten koko yhteiskunta saadaa valveutumaan paremmin hybridivaikuttamisen varalta.

Ulkoministeriössä on työskennellyt vuodesta 2014 lähtien kybersuurlähettiläs, jonka pöydälle kuuluvat erilaiset tietoverkkoihin kohdistuvat uhat. Kybersuurlähettilään tehtävää hoitaa tällä hetkellä Pia Rantala-Engberg.

Ulkoministeri Soini ei kertonut vielä tarkemmin uuden tehtävän perustamisen aikataulusta tai hybridisuurlähettilään toimenkuvasta. Soinin mukaan yhteistyö Helsinkiin syksyllä perustetun Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen ja muiden ministeriöiden kanssa kuitenkin tiivistyy.