Maryan Abdulkarim ja Seiskan päätoimittaja väittelivät sananvapaudesta: "Rinnastus Stasiin on vähintäänkin outo"

Ovatko eduskunnan vieraslistat kuin suoraan Stasista? Tästä väiteltiin suorassa lähetyksessä.

sananvapaus
Yle Forum: Joni Soila ja Maryan Abdulkarim keskustelevat eduskunnan vieraslistoista
Yle Forum: Joni Soila ja Maryan Abdulkarim keskustelevat eduskunnan vieraslistoista

Eduskunnan vieraslistat ja niiden julkisuus on ollut pinnalla uutisissa jo tovin. Aihe nostatti väittelyä Seiskan vastaavan päätoimittajan Joni Soilan ja toimittaja Maryan Abdulkarimin välille.

Soila nosti vieraslistat esiin, kun Yle Forumin suorassa erikoislähetyksessä puhuttiin niin sanotuista kuplista, joihin ihmiset jakaantuvat. Soila nosti esiin, kuinka hänen mielestään toimittajat muodostavat kuplia.

– Onko eduskunnan vierailijalistat julkisia vai ei – tämä on tällä hetkellä median näkökulmasta yksi tärkeimpiä sananvapauskysymyksiä. Minun mielestäni tällä ei ole mitään tekemistä aiheen kanssa, Soila sanoi.

Tähän juontaja Markus Liimatainen pyysi Soilaa tarkentamaan väitettä. Soila nosti esiin Itä-Saksan valtiollisen poliisin Stasin.

– Aikanaan oli Stasi joka teki kortistoja ja listoja siitä, että kuka tapasi ketä ja missä. Ymmärrän kyllä, että meillä on joku lista turvallisuussyistä, mutta kyllä tänä päivänä ihmisten täytyy olla vapaita tapaamaan toisiaan.

Tässä kohtaa Abdulkarim ihmetteli Soilan kommenttia.

– Ihmisten täytyy olla vapaita. Mutta poliitikot, jotka käyttävät ylintä valtaa, niin se keitä he tapaavat ja kuka käy lobbaamassa asioita – kyllä sen pitää olla avointa tietoa silloin kun tekevät sen työajalla, ja lisäsi:

– Rinnastus Stasiin on vähintäänkin outo mielestäni. En ymmärrä.

Soilan mielestä yksittäisen henkilön pitäisi pystyä tapaamaan kansanedustajia ilman rekisteröitymistä.

– Kuuluuko moderniin yhteiskuntaan se, että tehdään kortistoja ja rekistereitä siitä, että kuka tapaa ketäkin. On sitten kyseessä työpaikka taikka baari.

– Siitä voidaan käydä keskustelua, mutta minusta se on eri asia kuin että media ei saisi vapaasti tietoa.

Tässä vaiheessa keskustelu muuttui toistensa päälle puhumiseksi.

– Pointtini olikin, että onko tämä tällä hetkellä sananvapauden tärkeimpiä ongelmia, Soila sanoi.

Yle Forum: Tarinoita sananvapaudesta -erikoislähetys käsitteli sananvapautta ja sen rajoja. Ohjelmassa yhdeksän tunnettua suomalaista kertoi, miten sananvapaus näkyy heidän elämässään. Koko lähetys on katsottavissa Yle Areenassa tästä suoran lähetyksen jälkeen myöhemmin torstaina illlalla.

Lue myös:

Hanna Sumari latasi Aleksi Valavuorelle: Ajattelin, että olet vähemmistöjen vihaaja