Amnesty sättii Puolaa mielenosoittajien ahdistelusta

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Puola on häirinnyt ja käyttänyt liiallisia voimakeinoja mielenosoittajia vastaan vuodesta 2016.

Puola
Mielenosoittajia kylttien kanssa lasisen rakennuksen edessä.
Andrzej Grygiel / EPA-EFE

Naisten oikeuksien aktivisti Klementyna Suchanow oli kuvaamassa heinäkuussa hallituksen vastaista mielenosoitusta, kun poliisi työnsi hänet vasten liikennevalotolppaa ja tönäisi häntä kyynärpäällä kasvoihin ilman ennakkovaroitusta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan 43-vuotiaan Suchanowin tapaus osoittaa, kuinka Puolan viranomaiset ovat tarkkailleet, syyttäneet ja häirinneet hallituksen vastaisia mielenosoittajia. Amnestyn mukaan viranomaiset ovat joissain tapauksissa käyttäneet liiallisia voimakeinoja rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan vuodesta 2016.

Ihmisoikeusjärjestön mukaan viranomaiset ovat toisinaan suorittaneet mielenosoittajille pitkittyneitä henkilötarkastuksia, jotka ovat heikentäneet mielenosoittajien liikkumisvapautta.

Amnestyn mukaan tällaiset tapaukset rikkovat kansainvälisiä ihmisoikeusnormeja. Järjestö on kehottanut Puolaa kunnioittamaan vapaata kokoontumisoikeutta.

– Puolan hallitus yrittää herättää pelkoa rauhanomaisissa vastustajissa, Puolan tilannetta seuraava Amnestyn tutkija Barbora Cernusakova sanoo.

Puolan sisäministeriön mukaan syytökset ovat perusteettomia. Sisäministeriön mukaan Puolan viranomaiset toimivat lain puitteissa.

Kaksi vuotta sitten valtaan noussut Jaroslaw Kaczynskin johtama Laki ja oikeus -puolue on yhä suosittu Puolassa puolueen konservatiivisen ja maahanmuuttovastaisen politiikan vuoksi. Kriittiset puolalaiset ovat järjestäneet mielenosoituksia hallitusta vastaan.

Mies sytytti itsensä tuleen hallituksen vastustamiseksi

Puolan pääkaupungissa Varsovassa mies sytytti itsensä tuleen torstaina. Nyt Varsovan poliisi tutkii, yrittikö mies itsemurhaa hallituksen vastaisena mielenosoituksena.

Miehen itsemurhayritystä pidetään todennäköisenä hallituksen vastaisena mielenilmaisuna, sillä hänen ympäriltään löytyi aiheeseen liittyviä esitteitä. Ohikulkijat yrittivät sammuttaa liekehtivän miehen sammuttimilla, mutta hän loukkaantui pahoin. Mies kuljetettiin sairaalaan vakavasti loukkaantuneena.

Silminnäkijän mukaan miehen vieressä oli soitin, joka soitti puolalaista 1990-luvun rock-kappaletta I love and I understand freedom, rakastan ja ymmärrän vapautta.

Lähteet: AFP, AP