Tutkimus: Saastuminen tappaa miljoonia vuosittain

Saastuneet ilma ja vesi ovat pahimpia kuoleman aiheuttajia.

saastuminen
Naisia istuu merenrannalla. Ilmansaaste on peittänyt vastarannan näkyvist.
Ilmansaaste on peittänyt vastarannan sumun alle Hongkongissa, Kiinassa.Jerome Favre / EPA

Saastuminen tappaa miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa, kertoo suuri kansainvälinen tutkimus. Saastuminen aiheuttaa muun muassa sydänsairauksia, aivohalvauksia ja keuhkosyöpää. Kansainvälinen tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä The Lancet -julkaisussa perjantaina (siirryt toiseen palveluun).

Lähes kaikki eli 92 prosenttia saastumisesta aiheutuvista kuolemista havaittiin tutkimuksessa köyhissä tai keskituloisissa maissa. Nopeasti teollistuvissa maissa, kuten Intiassa, Kiinassa, Pakistanissa, Bangladeshissa ja Madagaskarilla, saastuminen on yhteydessä neljännekseen kaikista kuolemantapauksista.

– Saastuminen on paljon enemmän kuin ympäristöhaaste. Se on syvällinen ja kaikkialle leviävä uhka, joka vaikuttaa monin eri asioihin ihmisten terveydessä ja hyvinvoinnissa, professori Philip Landrigan sanoi. Ladrigan johti tutkimusta Icahnin lääketieteellisessä oppilaitoksessa Yhdysvalloissa.

The Lancet twiittasi aiheesta kertoen, että saastuminen on suurin ympäristön aiheuttama syy sairauksiin ja ennenaikaisiin kuolemiin nykymaailmassa.

Tutkimuksen mukaan noin yhdeksän miljoonaa kuolemaa vuonna 2015 voidaan linkittää saastumiseen. Liikenteen ja teollisuuden aiheuttama saastunut ilma oli suurin tekijä, ja se yhdistettiin 6,5 miljoonaan kuolemaan.

Seuraavaksi eniten kuolemia aiheutti saastunut vesi. Vatsaan ja suolistoon liittyvät sairaudet ja loisinfektiot tappoivat 1,8 miljoonaa ihmistä.

Suurimmat luvut saastumiseen liitetyistä kuolemista tulivat vuonna 2015 Intiasta (2,5 miljoonaa) ja Kiinasta (1,8 miljoonaa).

Lähteet: Reuters