Hyppää sisältöön

SK: Lainoppineet vaativat Kittilässä syytettyjä kuntapäättäjiä syrjään – "Kunnanvaltuustolla ei ole enää tulkinnanvaraa"

Suomen Kuvalehti haastattelee kahta lakiasiantuntijaa, joiden mielestä Kittilän kuntasotkuista raskaisiin syytteisiin asetetut valtuutetut on pidätettävä luottamustoimistaan.

Kittilän kunnanvaltuusto on aloittamassa kokoustaan 29 elokuuta 2016. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Suomen Kuvalehti kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun), että Kittilässä esteettömillä kunnanvaltuutetuilla ja varavaltuutetuilla on nyt virkavelvollisuus pidättää virkarikossyytteet saaneet valtuutetut luottamustehtävistään.

Lehti haastattelee kahta oikeusoppinutta, rikos- ja prosessioikeuden emeritusprofessoria Pekka Viljasta ja Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professoria Olli Mäenpäätä. He molemmat ovat sitä mieltä, että Kittilässä ei tarvitse enää empiä asiaa, sillä luottamustoimesta pidättämisen kynnys on ylittynyt jo reippaasti.

– Kunnanvaltuustolla ei ole enää tulkinnanvaraa, professori Mäenpää sanoo Kuvalehden haastatelussa.

Esteettömillä päättäjillä ei ole enää vapaata mahdollisuutta vaan jo virkavelvollisuus pidättää syytetyt luottamustehtävistään, sanoo emeritusprofessori Viljanen lehden haastattelussa. Jos valtuusto ei pidätä syytettyjä luottamustoimistaan, saattavat esteettömätkin valtuutetut joutua ongelmiin lain kanssa.

– Säännös on laadittu velvoittavaan muotoon. Sen rikkominen on valtuutettujen virkavelvollisuuden laiminlyöntiä, joka voi motiiveista riippuen olla jopa virka-aseman väärinkäyttämistä.

Nykyisistä valtuutetuista 11 on syytettynä virkavastuulla tehdyistä rikoksista

Kihlakunnansyyttäjät Katri Junnikkala-Heikkinen ja Sari Anttonen ovat nostaneet lukuisia syytteitä Kittilän kunnan luottamushenkilöitä vastaan. Syytteen saa kaikkiaan 28 henkilöä.

Syytteet mm. törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä koskevat päätöksentekoa viime vaalikaudella. Syytetyistä 11 valittiin myös Kittilän nykyiseen kunnanvaltuustoon. Enemmistö heistä edustaa keskustaa.

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Lue myös:

Korjattu 24.10. väliotsikkoa. Korvattu sanamuoto "mm. kuntaa vastaan" sanalla "virkavastuulla".

.
.