1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Pohjois-Korea lähetti yllättäen Trumpia parjaavan kirjeen Australialle

Australian ulkoministeri Julie Bishop on vahvistanut kirjeen aitouden.

Pohjois-Korean uutistoimiston (Korean Central News Agency, KCNA) 16. syyskuuta jakamassa kuvassa Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un seuraa ohjuskoetta. Kuva: KCNA / EPA

Pohjois-Korea on lähettänyt Australian parlamentille kirjeen, jossa kritisoidaan voimakkaasti Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia ja vakuutetaan, että Pohjois-Korea pitää Australiaa korkeassa arvossa.

Australian ulkoministeri Julie Bishop on vahvistanut kirjeen aitouden. Australialaislehti Sydney Morning Herald on julkaissut kopion kirjeestä verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

– Jos Trump ajattelee, että hän saisi Pohjois-Korean, ydinasevaltion, polvilleen ydinsodalla uhkaamalla, se on iso virhearviointi ja tietämättömyyden merkki, asiakirjassa lukee.

Kirjeessä kehotetaan "itsenäisyyttä, rauhaa ja oikeutta" rakastavia maita täyttämään velvollisuutensa ja valvomaan valppaasti "Trumpin hallinnon katalia ja holtittomia tekoja, joilla yritetään ajaa maailma kauheaan ydinkatastrofiin".

Asiakirja on otsikoitu "Avoin kirje eri maiden parlamenteille", mutta siinä ei mainita, mille valtioille kirje on toimitettu.

Viime kuussa YK:n yleiskokouksessa Trump uhkasi tuhota Pohjois-Korean täysin, jos se on tarpeen Yhdysvaltain tai sen liittolaisten puolustamiseksi.

Australian ulkoministeri Julie Bishop kutsui tiedotustilaisuudessa Pohjois-Korean kirjettä ennenkuulumattomaksi ja tulkitsi sen osoitukseksi siitä, että Pohjois-Koreaa vastaan asetetut pakotteet toimivat.