Yhdysvalloissa rasistijohtajan puhe hukkui mielenosoittajien huutoihin

Floridan yliopistolla järjestetty puhetapahtuma sujui pääosin rauhallisesti, ja pelätyiltä mellakoilta vältyttiin.

Richard Spencer puhumassa Floridan yliopistolla Gainesvillessa. Kuva: Joe Raedle / AFP

Valkoista ylivaltaa kannattavan liikkeen johtohahmo Richard Spencer pääsi torstaina Floridan yliopistossa lavalle, mutta suunniteltua puhettaan hän ei saanut pidettyä.

Paikalle oli saapunut enemmän mielenosoittajia kuin Spencerin kannattajia, ja Spencerin sanat hukkuivat heidän huutojensa alle. Uutistoimistojen mukaan Spencer silmin nähden turhautui.

– Yritätte pelkurimaisesti sulkea suun liikkeeltä, joka kasvaa ja joka pitää valkoisten ihmisten puolta, Spencer huusi väkijoukolle uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Ei meidän kaupungissamme! Ei meidän osavaltiossamme! Emme halua natsistista vihaasi, hänen vastustajansa huusivat AP:n mukaan.

Yhteenotoilta pääosin vältyttiin

Poliisin mukaan tilaisuuden yhteydessä tapahtui kolme tai neljä pientä nujakkaa yksittäisten Spencerin kannattajien ja mielenosoittajien välillä. Pääosin päivä sujui kuitenkin rauhallisesti.

Floridan yliopiston kampuksella oli poliisin mukaan muutamia pieniä yhteenottoja Richard Spencerin kannattajien ja vastamielenosoittajien välillä. Kuva: Brian Blanco / AFP

Ennakolta oli pelätty, että Spencerin puhe yliopistolla voisi johtaa mellakointiin. Floridan kuvernööri oli nostanut piirikunnan valmiustilaa, jotta paikan päälle Gainesvillen kaupunkiin voitiin lähettää poliiseja eri puolilta osavaltiota. Viranomaiset pyrkivät varmistamaan, että elokuiset Charlottesvillen tapahtumat eivät toistuisi Gainesvillessa.

Charlottesvillessä järjestettiin äärioikeiston soihtumarssi, jonka yhteydessä yksi vastamielenosoittaja kuoli, kun äärioikeistolaisia näkemyksiä esittänyt mies ajoi autolla ihmisiä päin. Lisäksi ainakin 15 ihmistä loukkaantui mielenosoittajien ja vastamielenosoittajien tappeluissa.

Floridan yliopisto on ilmoittanut, että se ei kutsunut Spenceriä puhumaan, mutta oli sananvapausain nojalla velvoitettu sallimaan tilaisuus.

Puhe yritettiin ensin kieltää vetoamalla turvallisuushuoliin. Yliopiston mukaan tapahtuman turvallisuudesta huolehtiminen maksoi noin puoli miljoonaa dollaria.

Lisää aiheesta: