Asiantuntijat moittivat valinnanvapauslakiesitystä – HUSin toimitusjohtaja: "Poliittisten linjaajien osaaminen on loppunut"

Hallituksen muokkaama versio valinnanvapauslaista aiheuttaa edelleen huolta.

erikoissairaanhoito
Nainen kävelee sairaalan käytävällä.
Samuli Ikäheimo / Lehtikuva

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtajan Aki Lindénin mukaan hallituksen muokattu esitys sote-palveluiden valinnanvapaudesta on edelleen ongelmallinen.

Hallitus muutti esityksen lakipykäliä erityisesti koskien asiakassetelin laajuutta erikoissairaanhoidossa, mutta Lindénin mukaan tämä ei poista huolta uudistuksen aiheuttamista ongelmista.

– Olen kuullut, että lain perusteluihin asiakassetelille on kirjattu tiettyjä varauksia ja ehtoja, mutta minun mielestäni lakipykälät eivät ole muuttuneet viimeviikkoisesta, totesi Lindén Yle Radio 1:n Ykkösaamussa perjantaina.

Monet sairaanhoitopiirien johtajat esittivät viime viikolla huolensa siitä, että toteutuessaan hallituksen valinnanvapauslaki vaarantaa erikoissairaanhoidon päivystyksen.

Lindénin mukaan uhkana on, että etenkin keskisuurten keskussairaaloiden ortopediset toimenpiteet kärsivät, jos asiakasseteli otetaan käyttöön hallituksen esityksen mukaisesti.

– Keskisuurissa keskussairaaloissa on töissä 8–9 ortopedia. Jos heistä puolet menee asiakassetelin piiriin, tarkoittaa se sitä, että toiminta tehdään yhtiöiden toimesta. Silloin sairaalaan ei jää päivystystä varten enää kuin 3–4 ortopedia, mutta jokainen heistä tarvittaisiin pyörittämään päivystystä, Lindén kertoi Ykkösaamussa.

Lindén puuskahtaa, että poliitikot eivät täysin ymmärrä, miten muutokset vaikuttavat sairaaloiden toimintaan.

– Minusta suoraan sanottuna vaikuttaa siltä, että tässä kohtaa poliittisten linjaajien osaaminen on loppunut.

THL: Asiantuntijanäkemykset sivuutettiin

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Marina Erhola lyttää rukatun lakiesityksen ja arvioi, että pykälissä on vain vähän muutoksia aiempaan.

Erholan mukaan toteutuessaan esitys aiheuttaisi sen, että hallituksen sote-uudistuksessa tavoittelemat kolmen miljardin euron säästöt jäävät haaveeksi.

– Tästä syntyy hyvin monimutkaisesti johdettava malli. Kustannusten hallinta tulee olemaan maakuntatasolla hyvin haastavaa, Erhola sanoi Ykkösaamun haastattelussa.

Erhola arvostelee myös sitä, että asiantuntijoiden näkemykset sivuutettiin lain valmistelussa lähes täysin.

– Jatkossa kuulemisvaiheessa tulee todella tarkkaan kuulla erikoissairaanhoidon osaajia, kun asiakasseteliä pohditaan, Erhola vaati.

Yksityisiä sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavan Mehiläisen toimitusjohtaja Janne Järvenpää asettautuu puolustamaan asiakasseteliä. Hänen mukaansa asiakasseteli erikoissairaanhoidossa takaisi ihmisille entistä yhtäläisemmät mahdollisuudet hoitoon.

Järvenpää muistuttaa, että nykytilanteessa monet ihmiset odottavat pitkiä aikoja erikoissairaanhoitoon, mutta sille ei lasketa minkäänlaista hintaa.

– Oletus tällä hetkellä on se, että ihmisen ajalla ja odottamisella sekä siihen liittyvällä kärsimyksellä ei ole minkäänlaista kustannusta yhteiskunnan kannalta.

Lue myös:

Analyysi: Sotesota ei ole ohi, vaikka asiakassetelistä saatiin luova sopu – hintalappu voi hirvittää