Hyppää sisältöön

Pohjoismaiden suurin nesteytetyn maakaasun terminaali Torniossa pian käyttökunnossa

Ensimmäisen kaasulaivan odotetaan saapuvan Tornion Röyttän LNG-terminaaliin reilun kuukauden kuluttua.

Tornion maakaasuterminaali marraskuussa 2016. Kuva: Minna Aula / Yle

Käyttöönottovalmistelut Tornion Röyttään nousseella LNG-terminaalityömaalla ovat jo hyvässä vauhdissa. Pohjoismaiden suurimman varastoterminaalin rakennustyöt saatiin pääosin valmiiksi elokuussa. Parhaillaan laitoksella muun muassa huolletaan putkistoa ja säiliötä sekä testataan prosessilaitteistoa ja automaatiojärjestelmää.

Koko terminaaliprojekti on edennyt aikataulussaan, jopa hivenen etuajassa. Kokonaisuuden on toimittanut Manga LNG:lle Wärtsilä.

– Laitetoimittajana ja urakoitsijana Wärtsilä on suoriutunut rakentamisvaiheesta todella hyvin, kiittelee Manga LNG:n toimitusjohtaja Mika Kolehmainen.

Ensimmäinen kaasulastissa oleva säiliöalus saapuu Tornion terminaaliin marraskuun loppupuolella. Kaasun toimittaa Tornioon valtion omistama kaasuyhtiö Gasum, ja ensimmäinen lasti tulee tiettävästi Norjasta. Gasum hankkii kaasua myös muista eurooppalaisista terminaaleista.

Laitoksen varsinainen käyttöönotto tapahtuu helmikuussa.

– Helmikuusta alkaen kaasun toimitusmäärät pikkuhiljaa nousevat. Varsinainen kaupallinen käyttö alkaa suorituskyky- ja käytettävyystestien jälkeen ensi kesänä. Tässä on aika pitkä ylösajovaihe. Kevään aikana meidän asiakkaat ottavat maakaasun omissa prosesseissaan käyttöön.

Outokumpu aloittaa kaasun käytön vaiheittain

Tornion terminaalin suurimpia asiakkaita ovat sen omistajat Outokummun terästehdas, EPV Energia ja SSAB:n Raahen tehdas. Yhtiön neljäs osakas, Gasumin tytäryhtiö Skangas, aikoo myydä LNG:tä paitsi suomalaisille käyttäjille, myös Pohjois-Ruotsiin ja -Norjaan.

Terminaalista lähtee suora putki Outokummulle, joka jatkossa korvaa LNG:llä propaanin useissa eri prosesseissa, muun muassa valssaamojen uuneissa. Toinen putki lähtee EPV Energialle, joka käyttää kaasun voimalaitoksellaan

Esimerkiksi Outokummun terästehtaalla maakaasun hyödyntäminen alkaa vaiheittain.

– Outokummulla propaani vaihtuu kaasuksi vaiheittain. Vaihdokset tapahtuvat ensi vuoden aikana. Ei tuollaista tehdä yhtenä rysäyksenä, vaan se vaiheistetaan heidän muihin huolto- ja seisokkiaikatauluihinsa, Mika Kolehmainen kertoo.