Suomen suurin hiustenkeräysoperaatio kerää hiuksia syöpäsairaille lapsille: "Tästä tulee hyvä mieli"

Tukkaoperaatio 2017 on hyväntekeväisyyskampanja, jossa mukaan ilmoittautuneet kampaamot leikkaavat ilmaiseksi lahjoitettavat hiukset.

lahjoitukset
Nainen kuvaa hiuksia peilin kautta
Hiukset ovat iso osa identiteettiä. Sen huomaa viimeistään siinä vaiheessa, kun hiuksia ei enää ole. Vuosia kasvatettuun tukkaan kiintyy. Pia Tuukkanen / Yle

Tarvetta tällaiselle kampanjalle on, sillä suomalaisilla olisi halua lahjoittaa hiuksia, mutta käytännössä se on ollut hyvin hankalaa. Edes hiusalan ammattilainen ei tiedä, miten toimia, jos joku haluaisi lahjoittaa hiuksensa peruukkimateriaaliksi.

– Meiltäkin monet asiakkaat ovat kysyneet, että minne hiukset menevät, no roskiinhan ne menevät, kertoo Tukkaoperaatiossa mukana oleva Johanna Junnila Rovaniemen hius- ja kauneus Voguesta.

Junnila liikkeineen halusi mukaan tempaukseen juurikin asiakkaan toiveesta.

– Lisäksi tästä tulee hyvä mieli sekä meille että toivottavasti myös lahjoittajalle, Junnila toteaa.

Irtoletit
Lahjoitettavat hiukset letitetään vähintään 17 senttimetriä pitkiksi leteiksi ennen irtileikkausta. Hiuksen pitää olla pesty, mutta hoitoainetta ei saa käyttää. Tässä yhden naisen päästä leikatut hiukset.Pia Tuukkanen / Yle

Lahjoittamisen vaikeus sai aikaan Tukkaoperaation

Tukkaoperaatio sai alkunsa, kun Järvenpäässä asuvan Sofia Rautapuron äiti sairastui syöpään. Rankkojen hoitojen myötä äiti menetti pitkän, paksun tukkansa, samanlaisen kuin Sofiallakin oli.

Elettiin vuotta 2015 kun ajatus omien pitkien hiusten lahjoittamisesta tarvitseville kirkastui. Rautapuro joutui tekemään kovasti selvitystyötä löytääkseen väylät ja tahon, miten hiuksia voisi lahjoittaa. Sopiva taho löytyi Briteistä saakka.

Yhden ihmisen kamppailu sai Rautapuron perustamaan Facebook-ryhmän Tukkaoperaatio 2016.

– Perustin ryhmän, että voimme siellä koota aina kerralla isomman porukan lahjoittajia ja parturi-kampaajia, jotka haluavat tehdä hyvää, kertoi Rautapuro tuolloin lehtihaastattelussa.

Ryhmä sai kannatusta ja ensimmäiset lahjoitusletit matkasivat Iso-Britanniaan, jossa ne päätyivät paikallisten syöpäsairaiden lasten pieniin paljaisiin päihin.

Suomessa ei vielä ole sellaista säätiötä joka ottaisi lahjoituksia vastaan ja hyväntekeväisyytenä tekisi esimerkiksi peruukin sitä tarvitsevalle.

– Kuka tietää, ehkä joinain päivänä juuri Tukkaoperaatio on sellainen järjestö, joka ottaa ohjat käsiinsä ja aloittaa Iso-Britanniassa olevan Little Princess Trustin kaltaisen toiminnan Suomessa, pohtii Rautapuro.

Lokakuun kohde on kotimainen

Rautapuron Facebook-ryhmän huomasi myös hiuspäähineen keksinyt Satu Rautalahti. Satu Rautalahti on itse kokenut rintasyöpähoidot ja hiusten menettämisen.

– Joka päivä olin koskenut ja kosketellut hiuksiani lukemattomia kertoja: pessyt, kammannut, harjannut, föönannut, sitonut, tasoittanut, pörröttänyt, suoristanut. Ja nyt sytostaattihoidon jälkeen käteni alla tuntui vain tyhjä iho, kertoo kokemuksistaan Satu Rautalahti.

Hän sai maksusitoumuksen peruukkia varten, mutta koki peruukin hiostavaksi, kiristäväksi ja hankalaksi hoitaa.

– Huomasin usein sujauttavani päähäni pehmeän puuvillapipon, joka tuntui ihanan lempeältä ja pehmeältä. Sitten keksin, että olisi mahtavaa, jos pipon alta näkyisi vähän hiuksia: ”Että näyttäisin entiseltäni.”, kertoo Rautalahti.

Näin sai alkunsa hiuspäähine, päähine, jonka alta esiin tulevat hiukset. Ensimmäisen päähineen teki Rautalahden äiti ja tuote on jalostunut Bravehair -yritykseksi asti.

Kampaaja pitää hiuslettejä muovipussin päällä.
Johanna Junnila Rovaniemen hius- ja kauneus Voguesta lähettää lahjoitetut hiukset eteenpäin. Tukkaoperaatiossa kampaamot leikkaavat hiukset ilmaiseksi. Lahjoittaja maksaa hiusten lähettämisen. Hiukset laitetaan suljettavaan, tiiviiseen pussiin ja se kirjekuoreen. Postitusosoitteen saa Tukkaoperaation Facebook-sivulta.Pia Tuukkanen / Yle

Lapset itse suunnittelevat päähineitä

Mukaan toimintaan ja suomalaiseksi kontaktiksi tuli pietarsaarelainen Project Liv -yhdistys, joka on leukemiaa sairastaneen pojan äidin perustama vertaistukiyhdistys. Heidän ja Sylvan kautta hiuspäähineet löytävät tiensä tarvitseville.

Project Livin ja Bravehairin yhteisen projektin kautta hiuspäähineitä suunnittelevat itse asiantuntijat eli syöpää sairastavat lapset perheineen. Jokainen suunnittelutyössä mukana oleva saa tietenkin hiuspäähineen ja päähinemallit toteutetaan lasten suunnitelmien mukaan. Jokainen Tukkaoperaatio 2017 myötä valmistuva hiuspäähine päätyy lahjoituksena sen saavalle lapselle.

Hiusnauhan tai peruukkien valmistus tapahtuu Kiinassa, koska Suomessa ei tällaiseen urakkaan ole resursseja, Tukkaoperaatiosta kerrotaan. Yhden laadukkaan peruukin valmistus kestää noin 40 tuntia, eli työviikon verran.

– Kyseessä on iso hiuslahjoitus eikä tekijöitä ole tarpeeksi, jotta saataisiin mahdollisimman monelle lapselle peruukki riittävän nopeasti, Tukkaoperaation Facebook-sivulla kerrotaan.

Tavoitteena on, että jokainen syöpähoitojen kautta hiuksensa menettänyt lapsi saisi halutessaan hiuspäähineen.

Tukkaoperaatiosta pysyvä tapahtuma?

Tukkaoperaatioon mukaan lähtevät kampaamot ja lahjoittajat toimivat täysin vapaaehtoisesti. Kampaamot leikkaavat lahjoitettavat letit ilmaiseksi ja muotoilevat sen jälkeen jäljelle jäävät hiukset. Lahjoittajat lähettävät itse hiusletit osoitteeseen, joka löytyy Tukkaoperaatio 2017 Facebook-sivulla.

Tukkaoperaatio toimii kuin Earth Hour: Hiukset leikataan samalla hetkellä ympäri Suomea.

– Toki lahjoittaa voi muulloinkin, muistuttaa Sofia Rautapuro.

Rautapuron mukaan ensi kesänä tai syksynä on tarkoitus järjestää jälleen uusi tapahtuma jälleen. Sen kohdetta ei ole vielä päätetty.

– Lahjoituskohteemme on jokaisessa tapahtumassaan eri. Ensi vuoden lahjoituksen kohde riippuu täysin tietysti siitä, miten saamme yhteistyökumppaneita mukaan, kertoo Rautapuro.

Edellinen Tukkaoperaatio2017 päivä oli toukokuussa. Silloin suomalaiset lahjoittivat 575 lettiä lasten peruukkeja varten. Nekin menivät Iso-Britanniaan.

– Nyt lokakuussa lahjoittajia ja kampaamoita on tullut huomattavasti lisää. Varmasti siksi, koska kyseessä on kotimaahan kohdistettava lahjoitus., arvioi Rautapuro.

Nainen hymyile kameralle
Lettien lahjoitus kirpaisi yllättävän vähän. Vaikka hiuksia oli kasvatettu monta vuotta, leikkaaminen ei tuntunutkaan erityisen pahalta, päin vastoin. Pää keveni ja mieli myös, vaikka ennen operaatiota olin varma, että leikkaaminen kaduttaa. Ei kaduta.Pia Tuukkanen / Yle

Millainen hius sopii lahjoitettavaksi?

Tällä hetkellä 29.10. järjestettävään Tukkaoperaatioon on ilmoittautunut virallisesti mukaan kampaamoita 15:ltä eri paikkakunnalta. Lisäksi mukana on varsinaisen tapahtumapäivän ulkopuolella osallistuvia liikkeitä.

Kampaamot julkistetaan maanantaina 23.10. Tukkaoperaatio 2017 Facebook-sivulla. Samalla liikkeet ilmoittavat, kuinka monta lahjoittajaa he ehtivät ottaa vastaan päivän aikana. Lahjoittamaan pääsee ilmoittautumisjärjestyksessä. Myös ilmoittautuminen tapahtuu tapahtuman fb-sivuilla.

Lahjoittaa voi hyväkuntoista hiusta. Hius saa olla värjättyä ja käsiteltyä, kunhan se on luonnollisen näköinen. Shokkivärisiä ja luonnottomia värejä ei voi lahjoittaa. Minimimitta lahjoitettavalle, letillä olevalle hiukselle on 17 senttimetriä.

Sofia Rautapuron äiti ei ole enää näkemässä hyväntekeväisyystyötä, joka sai alkunsa äidin sairastumisesta.

– Uskon, että äiti olisi ylpeä, sanoo Rautapuro Ylen Puoli seitsemän ohjelmassa.