Kittilä-jupakka: Keskustalta loppuvat varavaltuutetut kesken, jos syytteen saaneet päättäjät hyllytetään

Jos Kittilässä päädytään pidättämään luottamustoimistaan kaikki syytteessä olevat henkilöt, keskustalta loppuvat varavaltuutetut kesken.

Kittilä
Kuntavaali 2017.
Yle Uutisgrafiikka

Suomen Kuvalehti kirjoittaa jutussaan (siirryt toiseen palveluun) perjantaina, että Kittilän kunnanvaltuustolla ei ole enää vaihtoehtoja: lakiasiantuntijoiden mukaan raskaista rikoksista syytteen saaneet luottamusmiehet on pidätettävä toimistaan. Eli ei enää mitään 'muttia' tai 'jossittelua' vaan tulkinnanvara on nyt Kittilässä loppunut tyystin.

Jos luottamushenkilöt vetäytyvät luottamustoimistaan tai valtuusto pidättää heidät niistä, syntyy iso aukko Kittilän kunnanvaltuustoon ja -hallitukseen sekä lautakuntiin. Ainakin teknisen lautakunnan puheenjohtaja vaihtuu, sillä Eino Holck (kesk.) on jo kertonut jäävänsä pois luottamustehtävistään rikosoikeudenkäyntien ajaksi.

Kunnanhallituksen ja lautakuntien jäsenten ja puheenjohtajien valinnat tehdään todennäköisesti valtuustossa vasta sitten, kun saadaan ensin selvyys valtuuston kokoonpanosta. Tosin kun kyse on Kittilästä, on erityisen vaikeaa ennustaa tulevia tapahtumia, joten joku muukin vaihtoehto saattaa toteutua.

Uuden kuntalain mukaan hallituksen tai lautakunnan puheenjohtajisto pitää valita kokonaan uudelleen, jos yksikin puheenjohtajista eroaa, ja yhdenkin jäsenen ero johtaa automaattisesti koko toimielimen uudelleenvalintaan.

Mikään ei toki estä valitsemasta sinne samoja ihmisiä uudelleen, jos sille ei ole mitään estettä ja henkilöt saavat tukea valtuustosta.

Miten kävisi Kittilän valtuuston?

Oletetaan, että kaikki syytteitä saaneet luottamushenkilöt eroavat tai erotetaan toimistaan ainakin syytteiden oikeuskäsittelyjen ajaksi. Valtuutettujen ja varavaltuutettujen joukko valittaisiin silloin viime vaalien perusteella niiden ehdokkaiden joukosta, jotka eivät ole syytteessä.

Valtuutetuille valitaan varavaltuutettuja jokaisen vaaliliiton tai listan ensimmäisistä valitsematta jääneistä ehdokkaista sama määrä kuin valtuutettuja, kuitenkin vähintään kaksi. Siten yhdenkin valtuutetun ryhmä saa kaksi varavaltuutettua. Jos ehdokkaita ei riitä kaikkiin lainmukaisiin valtuustopaikkoihin ja varapaikkoihin, ne jäävät täyttämättä.

Vain neljä Kittilän valtuustoryhmää säilyisi tällaisessa tilanteessa täysin nykyisellään. Kokoomuksen, Oikeudenmukainen Kittilä-yhteislistan, SDP:n ja Vihreiden ehdokkaina ei ollut yhtään rikoksesta epäiltyä – eli nyt syytettynä olevaa – henkilöä. Lisäksi Keskustan ja KD:n vaaliliiton kristillisdemokraattinen valtuutettu jatkaisi myös uudistetussakin valtuustossa.

Keskustalta häviäisivät lähes kaikki valtuutetut

Erityisesti keskustan valtuustoryhmä kokisi veretseisauttavan myllerryksen. Yhdeksästä valtuutetusta saisi jatkaa vain kaksi: Pekka Rajala ja Yrjötapio Kivisaari. Keskustan kanssa vaaliliitossa ollut kristillisdemokraatit saisi pitää ainoan valtuutettunsa.

Jos tilanne menee näin pitkälle, keskustalla ei riittäisi enää varajäseniä kaikille valtuutetuille. Yhdeksän varavaltuutetun sijaan keskustalla olisi yhteensä vain kolme varajäsentä Kittilän kunnanvaltuustossa. Jopa vain kolme ääntä saalistanut, vaaliliiton jumboksi jäänyt ehdokas, pääsisi varavaltuutetuksi.

Kittilän valtuusto nyt ja siinä tilanteessa, jos syytteessä olevat valtuutetut joutuvat syrjään
Jyri Tynkkynen / Yle

Tilanne saattaa vielä muuttua

Syyteharkinnassa on vielä erinäisiä rikosepäilyjä työpaikkakiusaamisesta törkeän petoksen yritykseen. Lista jääveistä valtuutetuista saattaa Kittilässä vielä kasvaa, varsinkin jos laittomuuksia jatketaan vielä tämänkin vaalikauden aikana.

Myös vt./vs. kunnanjohtaja Timo Kurulan asema on vielä epäselvä: kunnanhallitus ei ole vielä myöntänyt hänelle lomaa ja virkavapaata; valtuusto saattaa pidättää hänet virastaan, sillä häntäkin syytetään mm. törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä; ja kesken on vielä mm. Eilavaaran asiakirjoihin liittyvä syyteharkinta, joka koskee mm. Kurulaa.

Kittilän kunnanhallitus käsittelee ensi viikolla Kurulan anomuksen vuosilomasta ja virkavapaasta, jotka kestäisivät vuoden loppuun eli hänen vt.-kunnanjohtajapestinsä loppuun asti.

Lue myös:

SK: Lainoppineet vaativat Kittilässä syytettyjä kuntapäättäjiä syrjään – "Kunnanvaltuustolla ei ole enää tulkinnanvaraa"

Kittilän päättäjille kymmeniä syytteitä virkarikoksista

Kittilägate: Mitä syytteitä syyttäjä jätti nostamatta ja miksi

KRP epäilee 30 henkilöä rikoksista Kittilässä – hissiyhtiön hankinnoista alkanut sotku jatkuu vielä pitkään

MOT: Hyvät suvut kunnissa - 24.4.2017

Korjattu 23.10. taulukko sellaiseen muotoon, joka näkyy netissä oikein.

Korjattu 23.10. taulukko, josta puuttui SDP:n edustaja Sakari Kautto ja SDP:n varaedustajat.