Yskäiselle lapselle voidaan antaa astmapiippu – lääkärit erimielisiä köhän hoidosta

Lääkärit ovat erimielisiä siitä, milloin avaavaa astmalääkettä tulisi määrätä yskänhoitoon.

yskä
Astmalääkkeitä hyllyssä
Pyry Sarkiola / Yle

Astmalääkkeitä määrätään yhä useammin yskään. Erityisesti pienille lapsille keuhkoputkia ahtauttavan tulehduksen hoidossa turvaudutaan herkästi avaavan astmalääkkeen tehoon.

Astmalääkettä määrätään myös lasten flunssayskään.

Avaavaa astmalääkettä on määrätty pikkulapsille yskänlääkkeeksi jo muutamien vuosien ajan ja suositus löytyy Käypä hoito -sivustolta ja terveysportista, Pihlajalinnan yleislääketieteen erikoislääkäri Tanja Tuominen sanoo.

– Lapsilla on aika paljon infektioastmaa. Infektion yhteydessä tulee ahtauttava keuhkoputken tulehdus, siihen auttavat hyvin astmalääkkeet.

Infektioastma on tulehduksen aiheuttama ja tavallisesti se häviää tulehduksen parannuttua.

Tuominen korostaa, että yskää on monenlaista. Yleensä aina, kun lääkettä yskään mietitään, kyseessä on jo arkista yskää hankalampi tapaus.

– Jopa 10 prosentilla lapsista infektio aiheuttaa ahtauttavan keuhkoputken tulehduksen, johon astmalääke auttaa.

Yskän voi aiheuttaa moni asia. Pienillä lapsilla se on usein korvatulehdus. Muut syyt pitää tutkia ja hoitaa. Usein hoitoon tarvitaan antibioottia.

– Jos sitkeä yskä jatkuu ja hengitys rohisee ja vaikeutuu, voi astmalääkettä kokeilla ja näin tehdään yleisesti.

Ristiriitaa lääkkeen käytöstä

Lääkärit ovat eri mieltä siitä, kuinka herkästi astmalääkettä voi määrätä, sillä yskä voi johtua keuhkoputken tulehduksen lisäksi esimerkiksi tavallisesta flunssasta. Käypä hoito -sivustolla sanotaan, ettei astman oireenmukaiseen hoitoon keuhkoputkia avaava lääke ole tehokasta lasten virusinfektioon liittyvässä yskässä.

Helsingin yliopiston professorin Minna Kailan mukaan ristiriita liittyy kahteen eri asiaan: toisaalta yskä on oire, johon on monta eri syytä ja taudinmääritys on haasteellista. Toisaalta syynä voi olla se, että astmalääkkeitä ei ole tutkittu laajasti yskän hoidossa vaan astman hoidossa.

Astmalääkkeiden määräämistä yskään ei pitäisi lisätä.

Vesa Mustalammi

Lääkelan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylilääkäri Vesa Mustalammi sanoo, että avaavat astmalääkkeet eivät auta tavalliseen flunssayskään. Astmalääkettä kuitenkin määrätään yleisesti kyseiseen vaivaan.

Mustalammi puolestaan sanoo, että astmalääkettä ei pitäisi ottaa hengitettynä turhan takia, koska osa lääkkeestä menee suun kautta nieltynä mahaan. Lääke voi aiheuttaa sydämen tykytystä, käsien tärinää ja levottomuutta.

– Astmalääkkeiden määräämistä yskään ei pitäisi lisätä, Fimean ylilääkäri Vesa Mustalammi toteaa.

– On kuitenkin mahdollista, että avaava astmalääke on hyvä hoitokeino silloin, kun taudin taustalla on keuhkoputkien supistuminen, Mustalammi jatkaa.

Jos sitkeä yskä jatkuu ja hengitys rohisee ja vaikeutuu, voi astmalääkettä kokeilla ja näin tehdään yleisesti.

Tanja Tuominen

Kuopion yliopistollisen sairaalan KYSin lasten ja nuorten osaston ylilääkäri Tarja Heiskanen-Kosma ei suosittele yksiselitteisesti astmalääkettä lapsille yskään hoitoon.

– Yskänlääkkeeksi en määrää avaavaa astmalääkettä. Se on tarkoitettu astman ja keuhkoputkien ahtautumisesta tai hyperreaktiviteetista johtuvan hengitysvaikeuden hoitoon eikä ole yskänlääke.

Heiskanen-Kosma on kuitenkin samaa mieltä siitä, että astmalääkettä voidaan määrätä hoidoksi, kun taudin taustalla on keuhkoputkien supistuminen.

Tavallista yskänlääkettä ei lapsille

Perinteistä yskänlääkettä ei suositella lapsille lainkaan. Alle 2-vuotiaille yskänlääkettä ei saisi antaa tippaakaan. Tutkimusten (siirryt toiseen palveluun) mukaan yskänlääkkeillä ei ole minkäänlaista tehoa, vain haittavaikutuksia, joille pienet lapset ovat herkempiä.

Fimean mukaan osa perinteisistä yskänlääkkeistä on opioidipohjaisia ja ne vaikuttavat keskushermostoon. Lääkkeet voivat sisältää kodeiinia, joka muuttuu elimistössä morfiiniksi. Osalla ihmisistä muutos tapahtuu tehokkaasti ja reaktio on niin voimakas, että se voi lamata hengityksen.

Yskänlääkkeiden kulutus on vähentynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana lähes puolella. Yskänärsytystä hillitsevien lääkevalmisteiden vuorokausikulutus suhteutettuna väestöön on laskenut 45 prosenttia vuosien 2006 ja 2016 välillä.

Yli 1-vuotiaille suositellaan yskänlääkkeeksi hunajaa.