Käsivarsi jäämässä ilman poliisia – “Emme voi hyväksyä sitä”

Poliisilaitoksen säästötalkoot uhkaavat siirtää poliisin pois Enontekiöltä. Utsjoki on ollut ilman poliisia jo vuoden.

Kuva: Eljas Niskanen / Yle

Lapin poliisilaitos suunnittelee Enontekiön poliisien virat siirrettäväksi Muonioon, kun nykyisen Enontekiön partion poliisit siirtyvät eläkkeelle ensi vuoden alussa. Lapin poliisipäällikkö Esa Heikkinen sanoo, että säästöihin on tarvetta, jos ensi vuoden budjetti siihen pakottaa.

– Meillä on nyt poliisilaitoksen alueella tänä vuonna 7-8 virkaa jouduttu jättämään täyttämättä, kun rahat eivät riitä. Silloin kun meillä jossain päin virkoja vapautuu, niin joudutaan tarkastelemaan, miten ne koko poliisilaitoksen näkökulmasta täytetään ja silloin uhka on siinä, ettei Enontekiölle jatkossa poliisimiehiä sijoitettaisi, kertoo Heikkinen.

Kuva: Poliisi

Enontekiöläiset ovat huolestuneet rikollisuuden kasvusta ja turvallisuudesta. Kunnan valtuuston jäsenet kävivät vierailulla Rovaniemellä ja tapasivat myös Lapin poliisipäällikön. Enontekiön kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen, kertoo, että valtuutetut ovat suivaantuneita tilanteeseen.

– Me emme voi hyväksyä sitä, että kun jo perustuslaki turvaa sen, että jokaisella Suomessa asuvalla kansalaisella on oikeus turvallisuuteen, niin meidän mielestä se ei toteudu, jos se hoidetaan muualta. Me ei olla tasa-arvoisessa, yhdenvertaisessa asemassa muihin nähden, Rantapelkonen moittii.

Kuva: Minna Näkkäläjärvi / Yle

– Kyllä se olisi sellainen signaali rikollisille ja muille, että tämä olisi villi länsi, jossa voi tehdä melkein mitä tahansa ilman, että poliisi tänne viitsii raahautua, ja jos raahautuukin, niin auttamattomasti myöhässä.

Poliisin puuttuminen ei huoleta kaikkia

Enontekiön kuntalaiskanavan Facebook-sivuilla ihmiset ovat järkyttyneitä poliisin siirtosuunnitelmista. Enontekiöläistä Annikki Paajasta asia ei kuitenkaan huoleta. Hän uskoo, että partiot kulkevat kuten ennenkin. Hän rahoittaisi mieluummin esimerkiksi pelastuslaitosta.

Kuva: Minna Näkkäläjärvi / Yle

– Ne on ne, jotka meitä auttaa. Poliisi tutkii ja tekee. Mitä se nyt oikeastaan tekee? Vaikka rikosilmoituksen tekee, se ei ala sitäkään tekemään. Se antaa asian olla, Paajanen naurahtaa leikkimielisesti.

Utsjoki on ollut ilman poliisia jo vuoden

Utsjoelta poliisipartio on siirretty Ivaloon jo yli vuosi sitten. Utsjoen kunnanjohtaja Vuokko Tieva-Niittyvuopio pelkää, että poliisissa riskin tiedostaminen vaatii jonkin onnettomuuden. Hän toivoo, että keskustelu turvattomuudesta herättäisi keskustelua siitä, että joskus poliisivoimat voitaisiin palauttaa Utsjoelle. Hän on kuullut paikallisten huolen.

– Minun tietoon on tullut välillisesti tai jonkun kertomana, että poliisia ei ole tänne saatu paikan päälle tai poliisin vastaus on ollut, että ehtii paikan päälle tutkimaan vasta seuraavalla viikolla. Esimerkiksi Nuorgamissa on tapahtunut sellaista, missä meidän sosiaaliviranomaiset olisivat tarvinneet poliisin virka-apua ja olen kuullut, että poliisi on ilmoittanut, ettei ole aikaa tulla paikalle, hän kertoo.

Kuva: Anneli Lappalainen / Yle

Tällaisissa tapauksissa Tieva-Niittyvuopio on kehottanut ihmisiä tekemään aina kirjallisen raportin. Raportteihin onkin vastattu asiallisesti, mutta se kertoo siitä, että valtiovalta ottaa siten tietoisen riskin.

– Toivon, että (enontekiöläiset) onnistuisivat siinä, missä me epäonnistuttiin. Kyllä poliisin olo, poliisin näkyminen paikkakunnalla on ennalta ehkäisevää rikollisuuteen nähden ja toisaalta se tuo myös turvallisuuden tunteen, Tieva-Niittyvuopio toivoo.

Lapin Poliisipäällikkö Esa Heikkinen pahoittelee tilannetta ja sanoo, että virkoja on täyttämättä Rovaniemen lisäksi myös Meri-Lapissa, Sodankylässä, Kemijärvellä ja Ivalossa.

– Me joudumme näiden resurssien kanssa painimaan ja joudumme sitä riskiä arvioimaan, että missä meillä on tehtäviä eniten, niin sinne me joudumme painottamaan. Tätä tuskaa on jouduttu jakamaan sitten myös muilla alueilla, poliisipäällikkö pahoittelee.