Hyppää sisältöön

Myllyillä edessä tiukka vuosi puintien viivästymisen ja heikon viljasadon vuoksi

Myllyihin toimitetaan parhaillaan ennakkonäytteitä tämän syksyn viljasadosta. Vaihtelut ovat suuria.

Taivalkosken Mylly. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Viljan laadussa ja määrissä on tänä syksynä suuria vaihteluita, ja erityisesti hometoksiiniarvoja eli don-arvoja seurataan nyt huolestuneesti pohjalaismaakuntien myllyissä.

Korpelan ja Taivalkosken myllyistä kerrotaan, että hometoksiineja on löytynyt alueilta, missä niitä normaalivuosina ei ole. Toimitusjohtaja Arto Leppälän mukaan nyt otetaan vastaan ennakkonäytteitä sadosta.

Jalasjärvellä sijaitsevat myllyt käyttävät pääosin lähialueiden viljelijöiden viljaa, mutta tarpeen mukaan turvaudutaan yhteistyöhön viljaliikkeiden kanssa.

Sutelan myllyn yrittäjät Tiina ja Juha Konttas. Kuva: Antti Haavisto/Yle

Sutelan myllyllä Seinäjoen Ylistarossa ollaan vehnän suhteen edellisvuoden varastojen varassa, koska tämänvuotinen sato ei ole kelvollista. Myllyllä tuotetaan kaikkia viljalaatuja, ja syksy on ollut poikkeuksellisen haastava.

– Määrällisesti ollaan tyytyväisiä [satoon], mutta laatu on huonoa. Esimerkiksi vehnässä määrää oli, mutta leipomaominaisuutta eli sitkoa siinä ei ole. Ollaan ylivuotisen ja vähän jopa ylivuotisen ylivuotisen varassa, sanoo yrittäjä Juha Konttas.

Helsingin myllyn tilanne Vaasassa on parempi, koska kauraa päästiin puimaan kohtuullisen hyvin. Joukossa on jonkun verran itäneitä ja vihreitä, mutta pääsääntöisesti sato vaikuttaa hyvältä.