Voimalaitoskunnat protestoivat hallituksen kiinteistöveropäätöstä – "Vesivoiman kilpailukyky ei ole näistä summista kiinni"

Lapin kunnat menettävät 2,5 miljoonaa euroa verotuloja, kun hallitus perui voimalaitosten kiinteistöveron ylärajan noston, kertoo Lapin Kansa.

kiinteistövero
Valajaskosken voimalaitos Kemijoessa Rovaniemen lähellä.
Valajaskosken voimalaitos Kemijoessa Rovaniemellä.Raimo Torikka / Yle

Hallitus perui tiistaina kiinteistöveroihin kaavaillut korotukset, koska kiinteistöveron tuotto osoittautui valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan muutenkin riittäväksi.

Samalla hallitus päätti, ettei voimalaitosten kiinteistöveron ylärajaa nostetakaan suunnitelmien mukaan 3,1 prosentista 3,5 prosenttiin. Lapin Kansa kertoo, että Lapin voimalaitoskunnille päätös tarkoittaa 2,5 miljoonan euron menetyksiä. Eniten mahdollisia verotuloja eli miljoona euroa menettää Rovaniemi, mutta pieni Pelkosenniemikin kärsii päätöksestä 121 000 euron verran.

Voimalaitoskunnat eri puolilla Suomea ovat keräämässä adressia protestoidakseen päätöstä, kertoo päätökseen pettynyt Kemijärven kaupunginjohtaja Atte Rantanen. Kemijärven menetykset ovat 244 000 euroa.

– Talous on Kemijärvellä pitkään ollut huonossa kunnossa, kyllä sille rahalle olisi meillä käyttöä ollut. Merkittävä summa se on.

Keskustan kansanedustaja Markus Lohi kertoo Lapin Kansassa, että peruste voimalaitosten kiinteistöveroa koskevan päätöksen pyörtämiseen oli huoli vesivoiman kilpailukyvystä pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla. Ruotsissa voimaloiden kiinteistövero on Lohen mukaan laskenut huomattavasti.

Rantanen ei perustetta sulata.

– Jos mietitään vaikka Kemijoki-yhtiötä, niin kyllä heidän tulos veronkorotuksen kestäisi. Ei me niin isoista rahoista puhuta, että siitä koko kilpailukyky heikkenisi.

Talousarviota Kemijärvellä käsitellään vasta kuukauden päästä, joten verotuloja ei vielä oltu ehditty laskea kaupungin budjettiin.