Mistä maailma puhuu -podcast: Elokuvat ja politiikka sotkeutuvat Venäjällä

Sarjassa Ylen kirjeenvaihtajat kertovat asioita suurten uutisten taustalta ja paneutuvat arkielämän yksityiskohtiin kohdemaissaan.

Venäjä
Kirjeenvaihtajat-grafiikka.
Stina Tuominen / Yle

Herkkä balladi soi taustalla, kun mies ja nainen tuijottavat haikeasti kaukaisuuteen ja sotilaat ottavat yhteen mielenosoittajien kanssa. Venäläisissä elokuvateattereissa pyörivän Krim-elokuvan traileri (siirryt toiseen palveluun) antaa makua siitä, millainen on ukrainalaisen naisen ja venäläisen sotilaan rakkaudesta kertovan uutuuselokuvan tunnelma.

Paljon räiskintää ja pakokohtauksia, ainakin.

Ylen Venäjän-kirjeenvaihtajan Marjo Näkin mukaan elokuva on hyvä esimerkki siitä, miten Venäjä käyttää populaarikulttuuria Krimin valtauksen oikeuttamiseen.

– Samaan aikaan itseäni on sykähdyttänyt se, miten nämä elokuvat ovat niin amerikkalaistyylisiä, Näkki huomauttaa.

Mistä maailma puhuu -podcastilla Näkki kertoo, kuinka elokuvia on käytetty ennen ja käytetään nyt propagandan välineenä. Ne kietoutuvat myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin presidentinvaalikampanjaan, kun Putin koettaa vedota nuoriin äänestäjiin.

Samaan aikaan kampanjansa on aloittanut toinen ehdokas – Ksenija Sobtsak, joka Näkin mukaan herättää ristiriitaisia tunteita oppositiossa.

Mistä maailma puhuu -podcastsarja on ikkuna kirjeenvaihtajien arkeen ja uutistapahtumien taustoille jääviin aiheisiin. Podcasteissa kirjeenvaihtajat kertovat joka toinen viikko kohdemaidensa ilmiöistä ja puheenaiheista. Sarjan voi kuulla myös perjantaiaamuisin Yle Puheessa.

Kuuntele tästä sarjan uusin osa, Marjo Näkki ja Putinin lempileffat:

Marjo Näkki, Moskova

Löydät aiemmat Mistä maailma puhuu -podcastit täältä.