1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin matkailussa uusia tuulia – turistit kaipaavat rauhallista luontokokemusta

Jo pari vuotta jatkunut Lapin matkailun voimakas kasvu poikii pohjoiseen uusia yrityksiä. Kysyntää on nyt erityisesti pienille yrityksille, jotka tarjoavat matkailijalle rauhallisempaa kokemusta pohjoisen luonnossa.

matkailu
Joutsenet keräämässä voimia muuttomatkaa varten Ounasjoen suistossa
Hyviä luontokuvakohteita löytyy jopa keskeltä Rovaniemeä. Joutsenet levähtävät Ounasjoen suistosta.Vesa Vaarama / Yle

Lapin matkailu kasvaa vääjäämättömästi ja vauhdikkaasti. Otsikoissa on ollut erityisesti aasialaisten matkailijoiden kasvava kiinnostus Lappia kohtaan. Vetonauloja ovat joulu, revontulet ja luonto.

Matkailuaktiviteettien tarjonta on pitkälle ollut moottorikelkkailua, porotiloja ja rekikoiraretkiä. Turistiboomin myötä on syntynyt yhä enemmän kysyntää myös muunlaiselle toiminnalle.

– Aika paljon on tullut uusia juttuja. Mennään luontoon ihan omin voimin, tutustutaan oikeasti siihen luontoon mitä se eri vuodenaikoina on ja vaikkapa kuvataan siellä, Visit Rovaniemi –markkinointiyhtiön toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen sanoo.

Viesti siitä, että Lapissa on puhtain ja raikkain ilma ja vesi, on mennyt hyvin läpi.

– Nyt halutaan nähdä se, halutaan kokea se itse. Ja halutaan myöskin kuulla tästä kulttuurista ja paikallisesta elämäntavasta, ja sen pariinhan me viedään ilomielin ihmisiä, Sanna Kärkkäinen sanoo.

Kuvausretkille oli todellinen markkinarako

Valokuva on turistille tärkeä asia. Kuvat lapsista joulupukin polvella, selfie Napapiirin ylityksestä, kuva Rovaniemen jouluvaloista tai kuva keskiyön auringosta, niitä löytyy lähestulkoon jokaisen täällä käyneen turistin albumista tai tietokoneelta.

Nykypäivänä myös luonnon kuvaaminen kiinnostaa koko ajan enemmän Lapissa käyviä matkailijoita. Mutta mistä löytää parhaat revontulien kuvauspaikat, hienoimmat maisemat tai komeimmat hongikot.

 Beyond Arctic -valokuvausmatkailuyrityksen toimitusjohtaja Juho Uutela sisustaa pian avattavaa toimistoa
Beyond Arctic -valokuvausmatkailuyrityksen toimitusjohtaja Juho Uutela sisustaa pian avattavaa toimistoaVesa Vaarama / Yle

Siihen kysyntään vastaamaan syntyi vuosi sitten yritys, jonka konseptina on tarjota valokuvausretkiä pienille ryhmille kaikkina vuodenaikoina. Talvella lumikenkäillen, kesällä ja syksyllä rauhallisesti kävellen.

– Esimerkiksi päiväsaikaan mennään pienryhmissä vähän syvemmälle luontoon nimenomaan omin jaloin. Liikutaan hitaasti ja valokuvaten. Tärkeä arvo tässä on hitaasti eteneminen ja sitä kautta luonnon kokeminen. Ja mielenkiintoista kuvattavaa löytyy aivan kaikille kahdeksalle vuodenajalle, Beyond Arctic –yhtiön toimitusjohtaja Juho Uutela sanoo.

Mutta yksi kohde on ylitse muiden, kun joulupukkia ei lasketa.

– Ehdottomasti meidän suosituin tuote on revontulien kuvausretki. Siinä jahdataan revontulia ympäri Rovaniemen aluetta ja pyritään löytämään paikka missä niitä näkee mahdollisimman suurella todennäköisyydellä. Ja me opastamme sitten asiakasta miten ne saadaan kuvattua hänen omalla kamerallaan, Juho Uutela sanoo.

Kysyntä kuvasretkille on ollut niin kova, että se on ollut suoranainen yllätys.

– Täytyy sanoa, että tämä ensimmäinen vuosi ylitti kaikki odotukset. Erityisesti Aasiasta tulevat matkailijat ovat olleet todella kiinnostuneita näistä retkistä. Nimenomaan se ollut tosi tärkeä juttu heille, että he pääsevät kokemaan autenttisen luonnon ja sitten tietenkin revontulet, toimitusjohtaja Juho Uutela sanoo.

Yritys on juuri avaamassa omaa toimistoa lähestulkoon paraatipaikalle Rovaniemen keskustassa. Viime kaudella työtä teki kaksi opasta, alkavalle kaudelle on tarkoituksena palkata kolme lisää. Yritys osui hyvään saumaan.

– Rovaniemellä ei juurikaan ollut aiemmin tällaista tarjontaa. Me lähdettiin ensimmäistä kertaa tuomaan isommin valokuvausmatkailua tänne Rovaniemelle ja tavoitteena on nyt sitten laajentaa tätä muuallekin Lappiin, Beyond Arctic –yhtiön toimitusjohtaja Juho Uutela sanoo.

Lue seuraavaksi