1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Mitä teen, kun flunssa iskee, raskaustesti näyttää plussaa ja kaihi sumentaa silmän – 8 kysymystä ja vastausta soten valinnanvapaudesta

Millaista terveydenhuoltoa tai sosiaalipalveluja asiakassetelillä voi saada? Mitä voin ylipäänsä valita? Tässä muutama esimerkki.

sote-uudistus
Äiti lapsineen lääkäriaseman vastaanottotiskillä Helsingissä keskiviikkona 9. syyskuuta 2015.
Roni Rekomaa / Lehtikuva

1. Aloita tästä: Valitse oma sote-keskus

Valinnanvapaus lisääntyy eniten perusterveydenhoidossa. Sote-keskukset aloittavat vuonna 2021 ja voit valita, menetkö kaupungin tai kunnan terveyskeskuksen tavoin maakunnan sote-keskukseen, vai onko oma sote-keskuksesi yksityinen lääkäriasema.

Vuoteen 2021 kaikki toimii asiakkaan näkökulmasta kuten ennenkin. Ilmoituksen oman sote-keskuksen valinnasta voi tehdä lokakuusta 2020 alkaen.

Jos et ilmoita valinnasta itse, olet kaksi vuotta automaattisesti julkisen sote-keskuksen asiakas. Tammikuussa 2023 ne, jotka eivät ole valinneet omaa sote-keskustaan, jaetaan oman alueen palveluntuottajien kesken jotakuinkin tasan.

2. Flunssa iski, voinko valita mihin menen lääkäriin?

Kyllä ja ei. Kun valitset oman sote-keskuksen, sitoudut puoleksi vuodeksi käyttämään sen palveluja. Kun tauti iskee, sote-keskus on ensisijainen paikka jonne hakeudut.

Flunssa, kolotukset ja säryt, korva- ja virtsatietulehdukset ja muut yleisoireet hoidetaan pääosin omassa sote-keskuksessa. Myös mielenterveyden ongelmat hoidetaan ensisijaisesti sote-keskuksissa.

Kun olet reissussa kotikunnan ulkopuolella, oleskelupaikkakunnan sote-keskus on velvollinen hoitamaan kiireelliset tapaukset normaaleina vastaanottoaikoina.

3. Hammasta särkee, voit valita hoitopaikan, yleensä omaan piikkiin

Sen sijaan hammashoidon ja suun hoidon yksikön voi valita muualta kuin omasta sote-keskuksesta.

Eli jos käyt yleislääkärillä vaikkapa Terveystalossa tai julkisessa maakunnan terveyskeskuksessa, voit silti käydä paikkaamassa hampaasi esimerkiksi Mehiläisessä ja päinvastoin.

Hammashoito ei kuitenkaan sisälly sote-asiakasmaksuun vaan siitä maksetaan nykyiseen tapaan toimenpiteen mukaan.

4. Kaihi, liikavarvas, hammasproteesi – voit valita hoitopaikan

Erikoissairaanhoidonkin voi tietyissä tapauksissa valita itse. Hallitus linjasi asiakassetelien käytöstä tällä viikolla.

Pääpiirteittäin vähemmän vakavat ja kiireettömät leikkaukset, kuten kaihin, liikavarpaiden tai erilaisten hyvänlaatuisten ihonalaisten pattien ja luomien leikkaukset on mahdollista hoitaa asiakassetelin kautta maakunnan kustantamana myös yksityisellä palvelutarjoajalla.

Sama pätee osaan gynekologisista leikkauksista, ja polvien ja lonkan ensiproteesin sekä hammasproteesin yhteydessä tarvittaviin hoitoihin.

Jos hoidon tarve täyttyy, maakunnan on tarjottava asiakasseteliä. Röntgen- ja magneettikuvauksia ja laboratoriokokeita velvoite ei koske.

5. Asiakassetelistä päättää lääkäri tai sosiaalityöntekijä

Ratkaisun asiakassetelin tarjoamisesta tekee maakunnan liikelaitos, käytännössä terveydenhoidossa sairaalan tai sote-keskuksen lääkäri ja sosiaalihuollossa sosiaalityöntekijä.

Jos asiakasseteli myönnetään, hoitoon voi hakeutua vaikkapa toiseen maakuntaan.

Valinnanvapaus koskee ylivoimaisesti enemmän terveys- kuin sosiaalipuolen palveluja. Sosiaalipalveluista voi valita muun muassa yksityisiä kotihoidon palveluita, lääkinnällistä kuntoutusta sekä vammaisten ihmisten asumisen palveluita.

Maakunnalla taas on velvollisuus tarjota viikoittain julkisia sosiaalipalveluitaan yksityisten sote-keskusten yhteydessä.

6. Olen raskaana. Mihin neuvolaan?

Neuvolat jatkavat nykyisessä muodossaan julkisena palveluna. Niihin voi kävellä suoraan ilman käyntiä sote-keskuksessa.

7. Henkilökohtainen budjetti

Henkilökohtainen budjetti ei koske perusterveitä vaan se räätälöidään ihmisille, jotka tarvitsevat paljon sekä sosiaali- että terveydenhuollon palveluita. Sen tarkoitus on huolehtia esimerkiksi vammaisten ihmisten ja vanhusten hoitoketjusta.

8. Paljonko hoito maksaa asiakkaalle?

Sitä ei vielä tiedetä. Tavoitteena on, etteivät asiakasmaksut nouse nykyisistä terveyskeskus- ja polikilinikkamaksuista merkittävästi, mutta asiakasmaksulain valmistelu on vielä kesken.

Jutussa on käytetty asiantuntijana sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvosta Pirjo Kainulaista.

Lue seuraavaksi