EU:n kilpailuviranomaiset tutkivat autovalmistaja BMW:n toimitilat

Euroopan komission mukaan useat saksalaiset autovalmistajat ovat saattaneet rikkoa EU:n kilpailulainsäädäntöä.

autoteollisuus
BMW:n pääkonttori Münchenissä.
BMW:n pääkonttori Münchenissä.Christian Bruna / AOP

Euroopan unionin kilpailulainsäädäntöä valvovat viranomaiset tekivät tällä viikolla ratsian saksalaisen autovalmistaja BMW toimistoon Münchenissa.

Tarkastus johtui tiedotusvälineiden esittämistä väitteistä, joiden mukaan saksalaiset autovalmistajat Volkswagen, Audi, Porche, BMW ja Daimler ovat tehneet kiellettyä yhteistyötä muun muassa dieselteknologian kehittämisessä.

Der Spiegel -lehden mukaan autojättien asiakkaat ja tavarantoimittajat ovat kärsineet salaisista sopimuksista.

EU-komissio kertoo, että tarkastus tehtiin, koska useat saksalaiset autovalmistajat ovat mahdollisesti rikkoneet EU:n kilpailulainsäädäntöä. Se kieltää muun muassa kartellit.

BMW ilmoitti perjantaina, että se auttaa Euroopan komissiota asian selvittämisessä. BMW:n mukaan tarkastus ei tarkoita sitä, että yhtiön toimista olisi aloitettu virallinen tutkinta kilpailulainsäädännön rikkomisesta.

Kyseessä on uusi isku saksalaiselle autoteollisuudelle. Saksalaisten autovalmistajien hankaluudet alkoivat Volkswagenin päästöskandaalista vuonna 2015.

Volkswagen asensi diesel-autoihinsa tietokoneohjelman, joka vääristeli autojen päästöarvoja. Autojen päästöt olivat todellisuudessa kymmeniä kertoja mitattuja suuremmat.

Lähteet: AFP, AP