Raqqa julistettiin vapautetuksi Isisistä – katso, miltä vilkas syyrialainen kaupunki näyttää nyt

Raqqan asukkaat eivät pääse palaamaan vielä moneen viikkoon.

Raqqa
Uutisvideot: Isisin entinen pääkaupunki raunioina
Uutisvideot: Isisin entinen pääkaupunki raunioina

Yhdysvaltain tukemat Syyrian demokraattisten joukot (SDF) julistivat juhlallisesti Raqqan kaupungin vapautetuksi perjantaina. Varsinaiset taistelut päättyivät jo jokin päivä aiemmin. SDF koostuu enimmäkseen Syyrian kurdien joukoista, mutta siinä on myös arabeja ja kristittyjä sotilaita.

Raqqa oli ääri-islamilaisen Isis-järjestön pääkaupunki vuodesta 2014 lähtien. Sieltä Isis hallitsi aluettaan, joka laajimmillaan ulottui suuriin osiin Irakia ja Syyriaa. Raqqassa Isis teki laajaa huomiota herättäneitä teloituksia ja muita raakuuksia.

Raqqan takaisinvaltaus kesti tämän vuoden kesäkuusta lokakuuhun.

SDF-joukkojen etenemistä tukivat Yhdysvaltain ja Ranskan ilmapommitukset. Pommeja pudotettiin tuhansia. Taisteluissa kaupunki raunioitui pahoin, kuten oheiselta APTN-yhtiön videolta voi nähdä. Videon lopussa näkyy Raqqan stadionin tienoo, missä viimeiset taistelut käytiin.

Raunioissa paljon miinoituksia

Perjantaisessa tilaisuudessa Raqqa luovutettiin muodollisesti siirtymähallinnolle, Raqqan siviilineuvostolle (RCC), joka on koottu paikallisista viranomaisista ja heimojohtajista. Kaupungin uudet poliisivoimat ovat amerikkalaisten kouluttamia.

Ranskan armeijan tiedottajan Patrik Steigerin mukaan Isis jätti niin paljon miinoja ja muita räjähteitä, että siviilien laajamittainen paluu kaupunkiin ei ole mahdollista vielä moneen viikkoon.

Raqqan asukkaat ovat nyt pakolaisleireillä. Syyrian sotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights arvioi, että Raqqan taistelussa sai surmansa yli 3 200 ihmistä, joista toista tuhatta oli siviilejä.

SDF-joukkojen tiedottajan Talal Sillon mukaan Raqqan valtauksessa kaatui 655 syyrialaista ja ulkomaista SDF:n taistelijaa.

Lähteet: AFP, AP