Päättääkö lemmikkisi tulevan puolisosi? – "En ota sellaista kumppania, joka ei pidä koirista"

Ihmiset tekevät tutkimusten mukaan yllättävän monia ratkaisuja lemmikkieläimensä ehdoilla. Kissa tai koira saattavat vaikuttaa jopa kumppanin valintaan.

lemmikkieläimet
koira
Pixabay

Millaisia ostoksia teet, miten isolla autolla ajat ja milloin työskentelet?

Lemmikeillä voi olla yllättävänkin iso rooli omistajiensa elämässä ja valinnoissa, kertoo Vaasan yliopiston markkinoinnin yksikön tutkijatohtori Henna Syrjälä.

Syrjälä on tutkinut lemmikkeihin liittyvää kuluttamista useita vuosia. Tutkimuksissaan hän on havainnut, että ihmiset huomioivat lemmikkinsä esimerkiksi tehdessään erilaisia ostoksia, jotka eivät välttämättä suoranaisesti edes liity lemmikkiin.

Syrjälä mainitsee yhdeksi esimerkiksi kodin sisustamisen.

Henna Syrjälä ja koira
Tutkijatohtori Henna Syrjälä ja hänen Herkku-koiransa.Tiia Röksä

– Minkälaiset lattiamateriaalit kestävät eivätkä ole koiran tassuille liian liukkaat tai missä materiaaleissa ei näy heti kaikki kura ja karva.

Puolison pitää olla eläinihminen

Helsingin Tervasaaressa neljän koiransa kanssa ulkoileva Tiina Ijäs kertoo suunnittelevansa päivänsä pitkälti koirien ehdoilla. Myös työ joutuu joskus joustamaan.

– Kun koiralla on ollut esimerkiksi leikkaus tai muuta vastaavaa, niin olen ottanut koiran mukaan töihin tai jäänyt kotiin tekemään etäpäivää tai pitänyt jopa lomapäivän.

Tämän ilmiön tutkijatohtori Syrjälä on huomannut myös omissa tutkimuksissaan. Työn ja ostopäätösten lisäksi Mustit ja Mirrit saattavat vaikuttaa moniin muihinkin asioihin omistajiensa elämässä. Esimerkiksi siihen, miten paljon matkustelee.

Yllättävimpänä Syrjälä pitää sitä, että lemmikit vaikuttavat jopa omistajiensa puolison valintaan.

Tämän vahvistavat myös Tervasaaren koirapuiston ulkoilijat. Esimerkiksi helsinkiläinen Laura Ahonen päätyi lopulta naimisiin miehen kanssa, jolla oli koira, samoin kuin Ahosella itsellään.

– Tapailin joitain ihmisiä, joista huomasin, että he eivät niin välittäneet koirista. Kyllähän se vaikutti, koska koira on osa minun elämää ja määrittää paljon sitä arkea.

Samoilla linjoilla on myös Tiina Ijäs.

– En ota sellaista kumppania, joka ei pidä koirista. Ja kun minulla on monta koiraa, niin sen kumppanin pitää tosiaan pitää koirista.

Kumpi on kuluttaja, lemmikki vai omistaja?

Syrjälä on ollut myös mukana tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun), jossa selvitettiin, miten eri tavoin ihminen ja hänen lemmikkinsä toimivat kulutuksellisena parina.

Lemmikit voivat olla ikään kuin palveluntarjoajia, jotka pitävät huolen esimerkiksi omistajansa liikunnasta ja mielenterveydestä.

Lemmikit voivat myös itse toimia kuluttajina käydessään vaikkapa koirahieronnassa. Eläinlääkäriasema saattaa valikoitua sen perusteella, missä lemmikki vaikuttaa viihtyvän parhaiten.

Lisäksi lemmikki tarjoaa omistajalleen mahdollisuuden kuluttaa.

Valittujen tuotteiden ja palveluiden kautta lemmikit antavat omistajilleen tavan ilmaista itseään ja identiteettiään. Syrjälä antaa esimerkin omasta koirastaan.

– Herkulle ei ole väliä, että sillä on tällainen pinkki pääkallokuvioinen panta, vaan minä olen tämän kuosin sille valinnut. Eli Herkku on ollut minulle mahdollistaja tässä kulutuspäätöksessä.