Mugabe nimitettiin WHO:n hyväntahdonlähettilääksi

Zimbabwea 37 vuotta hallinnut Robert Mugabea on syytetty muun muassa maansa terveyspalveluiden huonontumisesta.

Zimbabwe
Zimbabwen presidentti Robert Mugabe seisoo miesten keskellä.
Zimbabwen presidentti Robert Mugabe osallistui WHO:n konferenssiin 18. lokakuuta 2017.Federico Anfitti / EPA-EFE

Maailman terveysjärjestö (WHO) on nimittänyt Zimbabwen presidentin Robert Mugaben hyväntahdonlähettilääksi avustamaan taistelussa tauteja vastaan.

WHO:n tuore pääjohtaja, etiopialainen Tedros Adhanom Ghebreyesus kiittelee Zimbabwea sitoutumisesta kansanterveyteen. Kriitikkojen mukaan Mugaben 37 vuoden johtamisen aikana Zimbabwen terveyspalvelut ovat heikentyneet, henkilökunta ei ole saanut säännöllisesti palkkaansa ja lääkkeet ovat vähissä.

Zimbabwe on jo vuosikausia kärsinyt vakavasta valuuttakriisistä ja sitä kautta korkeasta työttömyydestä. 94-vuotias Mugabe on yhä ehdokkaana vuoden 2018 presidentinvaaleissa.

Parikymmentä organisaatiota, kuten Maailman sydänliitto, ovat julkaisseet lausuman (siirryt toiseen palveluun) nimitykseen liittyen. Lausumassa sanotaan, että terveysviranomaiset ovat ”järkyttyneitä ja syvästi huolestuneita” ja viittaavat Mugaben pitkään listaan ihmisoikeusrikkomuksista.

Tedros Adhanom Ghebreyesus valittiin WHO:n johtoon poistamaan organisaation politisoituneisuutta. Adhanom on ensimmäinen afrikkalainen, joka johtaa WHO:ta.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset,