Tutkijat: Pablo Neruda ei kuollutkaan syöpään – Salamurha on edelleen mahdollinen selitys

Asiantuntijat eivät kyenneet tuomaan lisävalaistusta poliittisen murhan teoriaan.

Pablo Neruda
Pablo Neruda
Pablo Neruda rauhan- ja aseistariisuntakonferenssissa Moskovassa vuonna 1962.AOP

Chileläinen kirjallisuuden Nobel-palkittu, runoilija ja diplomaatti Pablo Neruda ei menehtynyt syöpään, kuten hänen kuolemansa virallinen selitys on kuulunut.

Kansainväliset oikeuslääketieteen asiantuntijat ilmoittivat perjantaina, että eturauhassyöpä ei ole Nerudan kuolinsyy.

Tutkijat eivät kyenneet kuitenkaan määrittämään sitä, murhasiko diktaattori Augusto Pinochetin hallinto Nerudan.

– Meillä ei ole lopullista johtopäätöstä eikä varmuutta, että kuolemaan olisi osallistunut kolmansia osapuolia, tutkintaa johtava tuomari Mario Carroza kertoo.

Pablo Neruda kuoli vuonna 1973 alle kaksi viikkoa sen jälkeen, kun sotilasjohtaja Augusto Pinochet kaappasi vallan sosialistipresidentti Salvador Allendelta. Runoilija oli kuollessaan 69-vuotias.

Hän kuoli santiagolaisella klinikalla, jossa hänen eturauhassyöpäänsä hoidettiin. Samalla klinikalla kuoli myös entinen presidentti Eduardo Frei, mikä vahvisti epäilyjä Nerudan murhasta.

Neruda oli Chilen kommunistipuolueen aktiivi ja oli suunnitellut pakoa Meksikoon, josta hän olisi johtanut vastarintaa Pinochetin hallinnon kaatamiseksi.

Nerudan entinen autonkuljettaja Manuel Araya väitti vuonna 2011, että Nerudalle oli annettu mystinen pistos rintakehään juuri ennen hänen kuolemaansa. Nobelistin ruumis kaivettiin ylös vuonna 2013 myrkytysepäilyjen selvittämiseksi.

Tutkijat löysivät ruumiista bakteereja, joita tutkitaan nyt Kanadassa ja Tanskassa. Ne voivat tuoda lisävalaistusta asiaan.

– Selvitämme, ovatko ne laboratoriossa tuotettuja bakteereja, joita olisi voitu viljellä biologiseksi aseeksi, tutkija Aurelio Luna sanoo.

Tutkijaryhmään kuuluu 16 tutkijaa Euroopasta, Etelä- ja Pohjois-Amerikasta.

Lähteet: AFP