1. yle.fi
  2. Uutiset

Espanjan hallitukselta ratkaiseva askel tänään: Katalonian itsehallinnon rajaaminen voi laukaista levottomuuksia

Vastakkainasettelu Kataloniassa on kärjistynyt äänestyksen alla. Espanjan hallitus kokoontuu istuntoon kello 11.

Katalonia
Mies heilutti Katalonian itsenäisyyttä tukevaa Estelada-lippua.
Katalonian itsenäisyyden kannattaja kuvattuna Estelada-lippu käsissään mielenosoituksessa Barcelonassa 19. lokakuuta. Pau Barrena / AFP

Espanjan hallituksen on määrä päättää lauantaina aamupäivällä Katalonian itsehallinnon rajoittamisesta.

Senaatin on hyväksyttävä hallituksen suunnitelma, jotta se saa lainvoiman. Espanjan pääoppositiopuolue sosialistit on ilmoittanut tukevansa hallituksen toimia senaatissa.

Hallituksen odotetaan ottavan käyttöön perustuslain pykälän 155. Sen nojalla valtio voi ottaa lakia rikkovan autonomisen alueen hallintaansa.

Espanjalaismediat pitävät todennäköisenä sitä, että Katalonian itsehallinto perutaan väliaikaisesti ja Carles Puigdemontin aluehallinnon ministerit erotetaan viroistaan. Pykälä 155 ei oikeuta itsehallinnon täydelliseen perumiseen.

Espanjan vastaavat ministerit ovat valmiina ottamaan vastuulleen omaan hallinnonalaansa kuuluvat Katalonian asiat, kertoo sanomalehti El País (siirryt toiseen palveluun). Vallanvaihto tapahtuisi lauantaina 28. lokakuuta, päivä sen jälkeen kun senaatin odotetaan hyväksyvän hallituksen toimet.

155 ja 1 714 euron summia nostettu

Barcelonan kaduille odotetaan satojen tuhansien ihmisten mielenosoituksia, mikäli Espanja toteuttaa pyrkimyksensä rajoittaa väliaikaisesti Katalonian itsehallintoa.

Vastakkainasettelu Kataloniassa on kärjistynyt itsenäisyyskysymyksen ympärillä.

– Perheiden sisällä on mielipide-eroja, ja kollegojen kesken ei enää puhuta asiasta. Puolesta-vastaan -asetelma on kärjistynyt, Ylen ulkomaantoimittaja Antti Kuronen kertoo Barcelonasta.

Ihmisiä pankkiautomaatilla Barcelonassa.
Ihmiset jonottivat nostamaan mielenosoituksena rahaa Sabadell-pankin automaatista 20. lokakuuta.Lluis Gene / AFP

Useat ihmiset ovat mielenosoituksellisesti nostaneet 155 euron summan pankeista, jotka ovat siirtäneet pääkonttoreitaan pois Barcelonasta kriisin takia. 155 euron summa viittaa symbolisesti perustuslain rajoittamispykälään.

Jotkut ovat nostaneet jopa 1 714 euron summia. Ne liittyvät vuoteen, jolloin Espanjan joukot valtasivat Barcelonan.

Vaalit tammikuuksi?

Espanjan hallitus on kertonut, että Kataloniaan on harkinnassa ylimääräiset aluevaalit. Sosialistit haluavat vaalit El Paísin mukaan tammikuuksi, pääministeri Mariano Rajoy kuuden kuukauden sisällä.

Katalonian aluehallinto vastustaa vaaleja ja on sitä mieltä, että keskushallinnolla ei ole oikeutta järjestää niitä.

Vuosisatojen ajan kyteneen kiistan viimeisin vaihe alkoi 1. lokakuuta, kun Kataloniassa järjestettiin kansanäänestys itsenäistymisestä.

90 prosenttia äänestäjistä liputti itsenäisyyden puolesta, mutta vaalien äänetysprosentti jäi 43:een. Espanjan perustuslakituomioistuin julisti kansanäänestyksen laittomaksi.

Aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont ei ole antanut selkeää vastausta siihen, julistautuiko Katalonia itsenäiseksi vai ei.

Lue lisää aiheesta:

Takaraja umpeutui: Katalonia ei peräydy – Espanja aikoo purkaa autonomiaa

Analyysi: Mitä Espanjan perustuslain pykälä 155 voi tarkoittaa?

Lue seuraavaksi